Το στοίχημα των πετρελαίων και η στρατηγική
Ήδη, μόνο για τα τρία οικόπεδα που έχει αποφασιστεί να προχωρήσουν οι έρευνες (Ιωάννινα, Πατραϊκός κόλπος, Κατάκολο), 11 εταιρείες έχουν μέχρι τώρα εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους και έχουν κατατεθεί συνολικά 8 προσφορές, με ειδικά το οικόπεδο των Ιωαννίνων να είναι αυτό που φαίνεται να συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς μόνο για αυτό, 4 κοινοπραξίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.
Πρόκειται για μία ευκαιρία για την χώρα μας, όχι μόνο για τα απτά κέρδη που μπορεί να αποκομίσει, αλλά κυρίως στο ψυχολογικό πεδίο, ευχόμαστε να δώσει την ώθηση, την βεβαιότητα και την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται η Πολιτεία, ώστε να αφήσει πίσω τις περιττές φοβίες και να προχωρήσει με αποφασιστικότητα σε μεγαλύτερα βήματα και στην ανακήρυξη των Α.Ο.Ζ, που κυρίως αυτό περιμένουν και όλες οι μεγάλες εταιρείες του κόσμου, για να ασχοληθούν με τα μεγάλα «φιλέτα» όπως αυτό της Κρήτης.
Όλη η προσπάθεια ξεκίνησε στις 17 Ιανουαρίου του 2011 από τον τέως υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη και την 10μελή ομάδα των επιστημόνων – συνεργατών του. Ο ίδιος ο κ. Μανιάτης δήλωσε μεταξύ άλλων στην εφημερίδα Real news, για την «ομάδα του ΥΠΕΚΑ»: «Στηριχθήκαμε στον πατριωτισμό, το φιλότιμο και τον επαγγελματισμό των Ελλήνων επιστημόνων που υπηρετούν στη δημόσια διοίκηση και στα πανεπιστήμια της χώρας» και τόνισε την ανάγκη να ακολουθήσει η Ελλάδα το παράδειγμα της Νορβηγίας και να αξιοποιήσει τα κέρδη από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στη χώρα μας, στα ασφαλιστικά μας ταμεία.