Θέμα με τον Ντράγκι προέκυψε στην Ε.Ε για συμμετοχή του σε lobby
Η οργάνωση Corporate Europe Observatory (CEO), η οποία παρακολουθεί ζητήματα που άπτονται της εκπροσώπησης ομάδων ειδικών συμφερόντων (lobbying) στην ΕΕ, είχε κατηγορήσει τον Ντράγκι τον Ιούνιο ότι έχει απολέσει την ανεξαρτησία του, διότι συμμετέχει σε ένα διεθνές φόρουμ κρατικών και ιδιωτών δανειστών, τη λεγόμενη Ομάδα των Τριάντα (Group of Thirty, ή G30). «Λάβαμε μία καταγγελία και αποστείλαμε μια επιστολή στην ΕΚΤ», δήλωσε η Γκούντι Γκάντεσμαν, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή Νικηφόρου Διαμαντούρου. «Τώρα περιμένουμε μια απάντηση». Η ΕΚΤ έχει περιθώριο να απαντήσει ως τον Οκτώβριο, πρόσθεσε. Μια εκπρόσωπος της Τράπεζας επιβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ έλαβε ειδοποίηση από τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή και πρόσθεσε πως πρόκειται να απαντήσει μέσα στον καθορισμένο χρόνο. Η εκπρόσωπος απέρριψε την καταγγελία περί σύγκρουσης συμφερόντων.
Η μη κυβερνητική οργάνωση επιχειρηματολόγησε ότι η συμμετοχή του Ντράγκι στην G30 παραβιάζει τον κώδικα δεοντολογίας της κεντρικής τράπεζας. «Ο Ντράγκι καταγγέλλεται ότι διατηρεί στενές σχέσεις με την οργάνωση και ότι λαμβάνει μέρος σε συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών», ανέφερε η ΜΚΟ η οποία ασχολείται με ζητήματα διαφάνειας. Η G30 «φέρει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά ενός οχήματος εκπροσώπησης ειδικών συμφερόντων για τις μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν θα έπρεπε να μπορεί να είναι μέλος (της), λόγω των ανησυχιών για την ανεξαρτησία της τράπεζας», είχε τονίσει η ίδια οργάνωση, καλώντας τον Ντράγκι να αποσυρθεί από την G30. Στην G30, της οποίας προεδρεύει ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, συμμετέχουν σημαντικά στελέχη ρυθμιστικών αρχών, ανώτατα στελέχη εταιρειών του χρηματοπιστωτικού τομέα και πανεπιστημιακοί.
Στα μέλη της συγκαταλέγονται επίσης ο πρώην πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Πολ Βόλκερ, ο επικεφαλής της Τράπεζας του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μέρβιν Κινγκ. «Δεν διεξάγεται καμιά έρευνα», είπε η εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή, επικρίνοντας την «δραματοποίηση του ζητήματος αυτού», δύο ημέρες πριν συνέλθει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, για μια συνεδρίαση που χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμη από οικονομικούς αναλυτές. Η Γκάντεσμαν είπε ότι αφού λάβει απάντηση, ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής θα ζητήσει το σχόλιο της ΜΚΟ, και «κατόπιν θα προβούμε στην ανάλυσή μας», ενώ τόνισε πως ο Διαμαντούρος θα κάνει, αφού αυτή ολοκληρωθεί, «εισηγήσεις» για το θέμα, που όμως «δεν θα είναι δεσμευτικές», αφού «δεν έχουμε την δικαιοδοσία να επιβάλουμε κυρώσεις», όπως εξήγησε. «Θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια συμβιβαστική λύση, με την οποία θα είναι όλοι ικανοποιημένοι», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.