S&P: Υποβάθμισε τη Σλοβενία σε A από A+

Στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Σλοβενίας σε ΄A΄ από ΄A+΄ προχώρησε η Standard & Poor΄s Ratings. Παράλληλα, επιβεβαίωσε την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση σε ΄A-1΄, ενώ το outlook των αξιολογήσεων είναι αρνητικό.

Όπως επισημαίνει ο οίκος, η υποβάθμιση οφείλεται στην αυξημένη πολιτική πόλωση και την απουσία ομοφωνίας ανάμεσα στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού η οποία υπονομεύει την αξιοπιστίας της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων πιέσεων στο τραπεζικό σύστημα, στα δημόσια οικονομικά και στην ευρύτερη οικονομία.

Σημειώνεται πως την Πέμπτη σε ανάλογη κίνηση προέβη και η Moody΄s η οποία υποβάθμισε την αξιολόγηση σε Baa2 από A2 διατηρώντας αρνητικό outlook.

Η κυβέρνηση της Σλοβενίας απαντώντας στην Moody΄s Investors Service ανέφερε πως η υποβάθμιση είναι αδικαιολόγητη καθώς αγνοεί τις ενέργειες της για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και της ενίσχυσης του τραπεζικού κλάδου, ενώ επανέλαβε πως δεν χρειάζεται βοήθεια από τους μηχανισμούς στήριξης.