“Έλλειμμα” αποτελεσματικότητας της ΕΕ στην αντιμετώπιση κρίσεων

Η Ευρώπη είναι ξεκάθαρο πια ότι δεν γνωρίζει πώς να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα τα προβλήματά της...

Η Ευρώπη είναι ξεκάθαρο πια ότι δεν γνωρίζει πώς να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα τα προβλήματά της. Την προηγούμενη εβδομάδα, διαδοχικά σενάρια κυρίως από το γερμανικό Tύπο αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Τα σενάρια αυτά ανατράπηκαν με το φόβο ότι η εφαρμογή της αναδιάρθρωσης θα έβλαπτε την αξιοπιστία του ευρώ και θα έπληττε τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Στο Eurogroup οι ηγέτες των χωρών δεν κατέληξαν σε κανένα συμπέρασμα. Οι αγορές φοβούνται ότι αν στη Σύνοδο Κορυφής τον Φεβρουάριο η εικόνα παραμείνει ασταθής, το μέλλον του ευρώ και της Ευρώπης θα επιβεβαιώσει τις δυσοίωνες προβλέψεις των Βρετανών ευρωσκεπτικιστών που μιλούν για κατάρρευση του ενιαίου νομίσματος και διάλυσης της Ευρωζώνης.

Ένα από τα βασικά ζητήματα που πρέπει να επιλύσει η Ευρωζώνη είναι η επάρκεια των κεφαλαίων στο ταμείο διάσωσης. Ζυγίζοντας τις πιθανότητες, η Πορτογαλία δεν απέχει μακριά από το να αναγκαστεί να δεχθεί οικονομική βοήθεια, ενώ υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις και για την Ισπανία. Ο επικεφαλής οικονομολόγος Willem Buiter της Citibank, υπολογίζει ότι η ΕΕ θα χρειαστεί 2 τρις ευρώ για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις επικείμενες διασώσεις.

Ακόμη και αν υποτεθεί ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) γίνει μεγαλύτερο, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τις μελλοντικές δράσεις του, επισημαίνει το οικονομικό και πολιτικό περιοδικό Economist. Θα ωφελούσε η έκδοση βραχυπρόθεσμων πιστωτικών γραμμών προς χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας; Το EFSF θα μπορούσε να αγοράσει ομόλογα των ευάλωτων μελών;

Η Financial Times υποστήριξε ότι μια πρακτική ιδέα είναι το EFSF να δανείσει χρήματα σε χώρες όπως η Ελλάδα για να αγοράσει τα δικά της ομόλογα. Αυτό θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια μορφή της αναδιάρθρωσης του χρέους της, αν και η Γερμανία και η Ελλάδα έχουν αρνηθεί να συζητήσουν τέτοιου είδους ενδεχόμενο.

Όπως σημείωσε ο Economist την περασμένη εβδομάδα, η Ελλάδα είναι προτομή. Ακόμα και μετά το πακέτο διάσωσης, θα καταλήξει με ένα τόσο μεγάλο βουνό χρέους που δεν θα μπορέσει ποτέ να εξοφλήσει τους πιστωτές της. Προς το παρόν, όμως, όλοι απορρίπτουν την ιδέα της αναδιάρθρωσης του χρέους, από φόβο μήπως υπάρξουν αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη.

Μια ιδέα που προωθείται από την Ιρλανδία, την οποία μπορεί να επωφεληθεί η Ελλάδα, είναι η μείωση του επιτοκίου που καταβάλλεται από τις δύο χώρες. Το επιτόκιο ήταν σκόπιμα υψηλό, περίπου 3% υψηλότερο από το κόστος δανεισμού της ΕΕ -για τη μείωση της απειλής του ηθικού κινδύνου. Το πρόβλημα είναι ότι, καθιστώντας πιο δύσκολο για τις χώρες να φτάσουν το χρέος τους σε ένα βιώσιμο επίπεδο, η αναδιάρθρωση θεωρείται πιο πιθανή.

Ωστόσο, η Ελλάδα και η Ιρλανδία αν προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση χρέους θα πρέπει να εξετάσουν το μέγεθος των συνεπειών στις ευρωπαικές τράπεζες, υποστηρίζει το βρετανικό περιοδικό. Η ΕΕ προετοιμάζει μια νέα σειρά πιο αυστηρών τεστ αντοχής για τις τράπεζες, καθώς τα προηγούμενα απέτυχαν να ανιχνεύσουν το πλήρες μέγεθος της φρίκης στο τραπεζικό σύστημα της Ιρλανδίας.

Η ακριβής μεθοδολογία συζητείται, με ερωτήσεις σχετικά με το κατά πόσον τα σενάρια θα περιλαμβάνουν την προοπτική κυβερνητικών στάσεων πληρωμών ή αναδιάρθρωσης χρέους για τα επόμενα χρόνια. Άλλα ερωτήματα είναι πώς τα νέα επίπεδα ρευστότητας στην Βασιλεία III που αφορούν κανονισμούς σε τραπεζικά θέματα θα ενσωματωθούν, και, κυρίως, εάν τα αποτελέσματα των τεστ θα δημοσιευθούν.

Με λίγα λόγια, το ζήτημα είναι αν οι κυβερνήσεις θέλουν πραγματικά να ακούσουν τα άσχημα νέα, και κατά πόσον είναι διατεθειμένοι να κάνουν ό, τι χρειάζεται για την αναδιοργάνωση και αναδιάρθρωση του κεφαλαίου του τραπεζικού τομέα. Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να εγείρει ερωτήματα σχετικά με τα δημόσια οικονομικά.

Η μεγάλη ανησυχία των επενδυτών και της αγοράς είναι αν τελικά οι διαπραγματεύσεις τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο θα φέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Τα οικονομικά βρετανικά μέσα εκτιμούν ότι δύσκολα αυτά τα ζητήματα θα διευθετηθούν. Τι έκβαση θα μπορούσε να έχει μία ακόμα ασυμφωνία για το σύνολο της ευρωζώνης;

Πηγή: Newscode.gr