Σενάρια για «κούρεμα» ελληνικών ομολόγων
Εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποδεχόταν μια απομείωση της αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων που διακρατεί, θα βοηθούσε την Αθήνα και θα καθησύχαζε τους επενδυτές που φοβούνται ότι θα υποστούν νέες ζημίες, αλλά μια τέτοια κίνηση συναντά σφοδρή αντίσταση στο εσωτερικό της, υποστηρίζει σε ρεπορτάζ του το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Η Ελλάδα απέχει πολύ από το να εκπληρώσει τους όρους της δεύτερης δανειακής σύμβασης και παρ' ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι κρατών-μελών της ευρωζώνης εκδηλώνουν όλο και περισσότερη ανυπομονησία, ταυτόχρονα ανησυχούν για τον κίνδυνο μια έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη να πυροδοτήσει κλιμάκωση των πιέσεων των αγορών στην Ισπανία και την Ιταλία και να κλιμακώσει την κρίση χρέους.
Εάν η ΕΚΤ αποφάσιζε να προχωρήσει εθελοντικά σε απομείωση, θα μείωνε το συνολικό ποσό του ελληνικού χρέους, ενώ θα άμβλυνε τις ανησυχίες των αγορών.
Όταν οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας είχαν δεχθεί την απομείωση της αξίας των ομολόγων που διακρατούσαν (PSI) στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους νωρίτερα φέτος, η ΕΚΤ δεν είχε συμμετάσχει. Επενδυτές εκφράζουν ανησυχία πως το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε ενδεχόμενη νέα αναδιάρθρωση.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε στις 2 Αυγούστου ότι η τράπεζα ίσως προχωρήσει σε νέες αγορές κρατικών ομολόγων και ότι «θα απαντήσει στις ανησυχίες των ιδιωτών επενδυτών».