Σε επίπεδα «συναγερμού» η ανεργία στην Ευρώπη

Ιδιαίτερα ζοφερό διαμορφώνεται το κλίμα στην αγορά εργασίας τόσο στην Ελλάδα όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο

Σε επίπεδα «συναγερμού» η ανεργία στην Ευρώπη
4'

Πάνω από 25 εκατ. είναι πλέον οι άνεργοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, από τους οποίους η συντριπτική πλειοψηφία είναι στην Ευρωζώνη.

Στα συγκεντρωτικά στοιχεία για την ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούλιο που δημοσιοποίησε η Eurostat (η Ελλάδα έχει δημοσιοποιήσει στοιχεία ως το Μάιο) η Ισπανία με 25,1% είναι πάντα η «πρωταθλήτρια», ενώ ακολουθεί η Ελλάδα με 23,1%, η Λετονία με 15,9%, η Πορτογαλία με 15,9% και η Ιρλανδία με 14,9%.

Ελλάδα

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το μήνα Μάιο η ανεργία στην Ελλάδα συνέχισε την ανοδική της πορεία με το ποσοστό να φθάνει στο 23,1% έναντι 16,8% το Μάιο του 2011 και 22,6% τον Απρίλιο του 2012, με το ποσοστό της συνολικής ανεργίας να φθάνει στο 23,1% έναντι 16,8% το Μάιο του 2011 και 22,6% τον Απρίλιο του 2012.

Την ίδια ώρα, στους νέους ηλικίας 15-24 ετών η Ελλάδα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην Ευρώπη των «27» καθώς η ανεργία ανέρχεται στο 54,9%, ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται στη Θεσσαλία-Στερεά Ελλάδα (25,8%).

Γερμανία

Στην Γερμανία η ανεργία αυξήθηκε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο, δεδομένο που προστίθεται σε μία σειρά απογοητευτικών στοιχείων που ενισχύει τις ενδείξεις ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αισθάνεται τα αποτελέσματα της κρίσης της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε ο Οργανισμός Απασχόλησης της Γερμανίας, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 9.000 πρόσωπα τον Αύγουστο, με το συνολικό αριθμό των ανέργων να φθάνει τα 2,901 εκατομμύρια, το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Νοέμβριο, αν και παραμένει κοντά στο χαμηλό επίπεδο πριν από την ενοποίηση της χώρας.

Ο Οργανισμός Απασχόλησης παραδέχθηκε ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης έχει αρχίσει να επιδρά αρνητικά στην αγορά εργασίας της χώρας.

Η κρίση στον νότο της ευρωζώνης επηρεάζει αρνητικά τη γερμανική οικονομία, καθώς μειώνονται οι εξαγωγές της στην περιοχή.

Πορτογαλία

Σε επίπεδα ρεκόρ έφτασε η ανεργία στην Πορτογαλία, αγγίζοντας το 15% τι δεύτερο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία.

Συνολικά στη χώρα υπάρχουν 827.000 άνεργοι, ενώ μέχρι το τέλος του έτους η κυβέρνηση εκτιμάει ότι το ποσοστό των ανέργων θα αυξηθεί στο 15,5% και ενώ το 2013 θα ξεπεράσει το 16%.

Στους νέους μέχρι 24 ετών, το ποσοστό φθάνει το 35,5%.

Γαλλία

Σε πολύ υψηλά επίπεδα η ανεργία για το μήνα Ιούλιο και στη Γαλλία, όπως δημοσίευσε το Υπουργείο Εργασίας.

Πρόκειται για το 15ο συνεχή μήνα που σημειώνεται αύξηση αυτού του ποσοστού, ενώ οι άνεργοι ανέρχονται σε σχεδόν 3 εκατομμύρια στη μητροπολιτική Γαλλία.

Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε κατά 1,4% σε σχέση με τον Ιούνιο, δηλαδή κατά 41.300 άτομα που αναζητούν εργασία, ενώ είναι η πρώτη φορά που φτάνει σε αυτό το επίπεδο κατά την τελευταία τριετία.

Μεγάλη αύξηση σημειώνεται στους νέους έως 25 ετών, της τάξεως του 1,7%, σε σχέση με τον περασμένο μήνα.

Ιταλία

Η ανεργία στην Ιταλία παρέμεινε στο 10,7% τον Ιούλιο, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2004, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Istat.

Η Istat αναθεώρησε πτωτικά τα στοιχεία ανεργίας του Ιουνίου στο 10,7% από το 10,8%. Τον Ιούλιο του 2011 η ανεργία στην Ιταλία είχε διαμορφωθεί στο 8,2%. Όλα τα στοιχεία είναι προσαρμοσμένα εποχικά.

Η ιταλική οικονομία έχει συρρικνωθεί σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι, κυρίως εξαιτίας της κατάρρευσης της εγχώριας ζήτησης μετά από την αύξηση των φόρων και του κόστους δανεισμού.

Ο αριθμός των ανθρώπων χωρίς εργασία στη χώρα, υποχώρησε κατά 0,1% τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, και διαμορφώθηκε στους 2,76 εκατομμύρια, ανακοίνωσε η Istat.

Ο δείκτης της ανεργίας για τις ηλικίες 15-24 σημείωσε άνοδο στο 35,3% τον Ιούλιο από το 33,9% τον Ιούνιο. Στο β΄ τρίμηνο του 2012, η ιταλική ανεργία σημείωσε άνοδο στο 10,5%, από το 7,8% στην αντίστοιχη περίοδο του προηγουμένου έτους, και διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το β΄ τρίμηνο του 1999, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία, δήλωσε η Istat.

Διαβάστε επίσης:

«Ελαφρύτερο» το μνημόνιο της Ιταλίας

ILO: Έξοδος της Ελλάδας θα εκτίναζε την «ευρωανεργία»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή