Süddeutsche Zeitung: Αντίο Ελλάδα

Kορυφαίoι μάνατζερ σε Ευρώπη και Ιαπωνία εκτιμούν πως η Ελλάδα σύντομα θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάζει σήμερα η Süddeutsche Zeitung

Όπως αναφέρει και η Deutche Welle, η στάση που θα τηρήσει από εδώ και στο εξής η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ απέναντι στην ήδη εξαντλημένη από τις συνέπειες της κρίσης Ελλάδα φαίνεται να περιπλέκεται, καθώς οι αρνητικοί οιωνοί από τον οικονομικό και χρηματοπιστωτικό χώρο εξακολουθούν να πυκνώνουν.

Αυτή είναι τουλάχιστον η εκτίμηση της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, η οποία παρουσιάζει σήμερα σχετική έρευνα της γερμανικής συμβουλευτικής εταιρείας Roland Berger.

H έρευνα διεξήχθη στην Ευρώπη και την Ιαπωνία και αφορά τις εκτιμήσεις κορυφαίων διευθυντικών στελεχών και οικονομικών συμβούλων σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας, εντός ή εκτός της ζώνης του ευρώ. Από τους 5.000 ερωτηθέντες, απάντησαν τελικά οι 600.

Το 61% των ευρωπαίων στελεχών περιμένουν στο προσεχές μέλλον, σύμφωνα με όσα αναφέρουν, μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Πιο απαισιόδοξοι μάλιστα φαίνονται οι μάνατζερ στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, που ήδη πλήττονται σφοδρά από την κρίση: την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία, με το 76% να βλέπει επίσης πολύ πιθανή την άμεση έξοδο της Ελλάδας. Σημειωτέον ότι στην έρευνα δεν ερωτήθηκαν στελέχη από την Ελλάδα.

Πολλοί από τα διευθυντικά στελέχη που ερωτήθηκαν, αναμένουν επίσης ότι και η Γερμανία θα βυθιστεί σε ύφεση, όσο οι οικονομικές της επιδόσεις συνεχίζουν να συρρικνώνονται για πολλά ακόμη συνεχόμενα τρίμηνα. Ο Max Falckenberg, ένας εκ των δύο συντακτών της μελέτης, χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα ιδιαίτερα ανησυχητικά, λαμβάνοντας υπόψη συγκρίσιμα στοιχεία παλαιότερων σχετικών μελετών.

Διαβάστε ακόμη:

ΝΥΤ: Αμερικανικές εταιρείες ετοιμάζονται για έξοδο της Ελλάδας