Τέλος Οκτώβρη μας δίνουν τα 31,6 δισ. ευρώ

Η έκθεση της τρόικα θα είναι «ναι μεν, αλλά» όμως ανοίγει το δρόμο

Τέλος Οκτώβρη μας δίνουν τα 31,6 δισ. ευρώ
2'

Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Η πληροφορία είναι απόλυτα διασταυρωμένη και προέρχεται από άνθρωπο που είναι δίπλα στον υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα και γνωρίζει από πρώτο χέρι τι έγινε στη συνάντηση Στουρναρα-Σόιμπλε.

Τα πολλά λεφτά που θα κρατήσουν την Ελλάδα στη ζωή και στην ευρωζώνη, η δόση των 31,6 δισ. ευρώ που έχει εγκριθεί για την Ελλάδα αλλά δεν θα εκταμιευτεί πριν υποβάλλει την έκθεσή της η τρόικα έχουν ήδη ξεκινήσει το δρόμο τους για την Αθήνα.

Αυτό προκύπτει από μία δήλωση του Σόιμπλε στον Στουρνάρα, που θα σας τη μεταφέρουμε ακριβώς όπως έγινε: «Αν αντέξετε στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και στην κοινωνική έκρηξη που προφανώς θα δημιουργηθεί από τα μέτρα για τα 11,6 δισ. που πρέπει να βρείτε και τα εφαρμόσετε απαρέγκλιτα, τότε να είστε βέβαιοι ότι μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτώβρη το ποσό θα εκταμιευτεί για την Ελλάδα».

Η δήλωση αυτή έγινε μετά την πλήρη και αναλυτική παρουσίαση των σκληρών μέτρων της κυβέρνησης που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή μετά τις 15 Σεπτέμβρη και τη διαβεβαίωση Στουρνάρα προς τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών ότι η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση έναντι κάθε ανταλλάγματος και σύγκρουσής της με κοινωνικές ομάδες, είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τα μέτρα.

Από εκεί και πέρα, η διαδικασία για την τελική εκταμίευση των χρημάτων αυτών, τα οποία στο μεγαλύτερο μέρος τους θα βοηθήσουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για να αρχίσουν οι χορηγήσεις δανείων σε εταιρείες και επιχειρήσεις και ένα μικρό τους μέρος (περίπου 6 δισ. ευρώ) θα δοθούν από το υπουργείο Οικονομικών σε όσους χρωστάει ποσά άνω των 100.000 ευρώ το κράτος είναι η εξής:

Οι πολιτικοί αρχηγοί συμφωνούν στα μέτρα, ενημερώνεται η τρόικα η οποία τα εγκρίνει, έρχονται τα μέτρα στη Βουλή και ψηφίζονται ακόμη και με απώλειες περίπου 10 βουλευτών από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και τελικά συντάσσεται η έκθεση της τρόικα, η οποία ναι μεν θα επισημαίνει παραλείψεις και καθυστερήσεις εφαρμογής αποφάσεων στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων και της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, παράλληλα όμως θα επισημαίνει και τη διόρθωση που έχει υπάρξει ήδη σε πολλούς τομείς της εθνικής οικονομίας (πχ αύξηση εξαγωγών, μείωση κρατικών δαπανών κλπ).

Αυτό το «ναι μεν αλλά» της τρόικα που θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Eurogroup θα είναι και το κλειδί που θα ανοίξει τα ταμεία της Ευρώπης για τα υπεραναγκαία 31,6 δισ. ευρώ για να μην κηρύξει και επίσημα πτώχευση η Ελλάδα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή