Mεγάλη πτώση στην παραγωγή κρέατος και γάλακτος
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της ΠΑΣΕΓΕΣ, που παρουσίασε στη 2η Γιορτή Κτηνοτροφίας στη Γαλάτιστα, ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου (Παράρτημα Κ. Μακεδονίας) Αθανάσιος Σαρόπουλος, κατά την τριακονταετία 1981 - 2011, η παραγωγή βόειου κρέατος έπεσε κατά 40%, του χοιρινού κατά 30%, του κατσικίσιου κατά 25% και του αιγοπρόβειου κατά 10%.
Την ίδια στιγμή, η αυτάρκεια της χώρας σε βόειο κρέας φτάνει μόλις το 28,7% και στο χοιρινό το 35,6% (που είναι και το πρώτο σε κατανάλωση στην Ελλάδα με 300.000 τόνους ετησίως). Διαφορετική είναι η κατάσταση στο αιγοπρόβειο κρέας, όπου η αυτάρκεια διαμορφώνεται στο 93,7%, και στην εγχώρια πτηνοτροφία, το προϊόν της οποίας καλύπτει το 83,5% των αναγκών της χώρας.
Από την άλλη πλευρά, η παραγωγή γάλακτος μειώθηκε μόλις κατά 5% για το κατσικίσιο γάλα ενώ εκείνη του πρόβειου γάλακτος αυξήθηκε κατά 30% και του αγελαδινού κατά 7% περίπου. Και πάλι όμως η αυτάρκεια της χώρας σε γάλα δεν φτάνει τα επιθυμητά επίπεδα καθώς με εξαίρεση το αιγοπρόβειο γάλα (που είναι και το λιγότερο) και διαμορφώνει ποσοστό αυτάρκειας 97,5%, το παραγόμενο στην Ελλάδα αγελαδινό γάλα, που σημειώνει και τη μεγαλύτερη κατανάλωση, επαρκεί για να καλύψει μόνο το 58,2% των αναγκών της χώρας.
Σε ό,τι αφορά τα αίτια για την μεγάλη μείωση της παραγωγής κρέατος, ο κ. Σαρόπουλος επισήμανε ότι όλα τα χρήματα που εισέρευσαν στη χώρα με τη μορφή κοινοτικών επιδοτήσεων δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα στην παραγωγή κρέατος καθώς αφορούσαν μόνο στην επιδότηση του ζωικού κεφαλαίου. Αντίθετα επειδή οι επιδοτήσεις για την παραγωγή γάλακτος προϋπέθεταν την εφαρμογή επενδυτικών σχεδίων βελτίωσης και την προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού, η παραγωγή γάλακτος αυξήθηκε.
Στο εξής, αυτό που χρειάζεται, κατά τον πρόεδρο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, είναι να δοθεί έμφαση στην ποιότητα του κτηνοτροφικού προϊόντος που παράγεται στην Ελλάδα, μέσω της παροχής επιστημονικής υποστήριξης στους κτηνοτρόφους, της ορθολογικής διαχείρισης των βοσκοτόπων, της διάδοσης των μεθόδων μεταποίησης, της απλοποίησης των αδειοδοτήσεων και της παραγωγής των ζωοτροφών από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους ώστε να εξοικονομούν πόρους.
«Τα τελευταία 30 χρόνια έχει σημειωθεί μεγάλη πτώση στην παραγωγή κτηνοτροφικών και γεωργικών προϊόντων. Παρά το ότι η χώρα, το παραπάνω χρονικό διάστημα, έλαβε 65 δισεκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη μορφή επιδοτήσεων και για την κτηνοτροφία και για τη γεωργία, η κατάσταση σήμερα δεν είναι καλή. Το αίτημα προς το υπουργείο είναι να μας ακούσει, να συζητήσουμε και να υλοποιηθούν αυτά που έπρεπε να γίνουν χθες», σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο κ. Σαρόπουλος.
Την έναρξη των εργασιών της 2ης Γιορτής Κτηνοτροφίας κήρυξε ο Δήμαρχος Πολυγύρου, Αστέριος Ζωγράφος. Τη Γαλάτιστα θα επισκεφθούν αύριο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και την Κυριακή ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος.