ICAP: Πτώση στην εγχώρια κατανάλωση οίνου
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλαδικής μελέτης η παραγωγή οίνου δεν ακολουθεί σταθερή πορεία.
Την προηγούμενη πενταετία (περίοδοι 2001-2002 έως και 2005-2006), η εγχώρια παραγωγή κινήθηκε γενικά ανοδικά, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 3,75%. Την τελευταία πενταετία (περίοδοι 2006-2007 έως 2010-2011) η παραγωγή κινήθηκε πτωτικά με μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης -6,7%. Παράλληλα, τα αποθέματα οίνου κινήθηκαν πτωτικά την τελευταία τριετία.
Αναφερόμενη στην εξέλιξη της κατανάλωσης οίνου και τη διάρθρωση της αγοράς, η Διευθύντρια Οικονομικών - Κλαδικών Μελετών της ICAP Group, κ. Σταματίνα Παντελαίου, σημειώνει τα εξής: «Η εγχώρια κατανάλωση οίνου κινήθηκε επίσης πτωτικά την τελευταία πενταετία, με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής -2,9%. Την περίοδο 2009/10 η κατανάλωση κατέγραψε πρόσκαιρη ανάκαμψη (15,5%), ωστόσο την τελευταία περίοδο (2010/11) αναμένεται υποχώρηση που ξεπερνά το 10% βάσει προσωρινών στοιχείων».
Σύμφωνα με την κ. Παντελαίου, από το συνολικό μέγεθος της κατανάλωσης, τα εμφιαλωμένα κρασιά εκτιμάται ότι καλύπτουν ένα ποσοστό της τάξης του 35% στην παρούσα φάση. Όσον αφορά την κατηγοριοποίηση του οίνου, το μεγαλύτερο ποσοστό κατέχουν τα κρασιά που ανήκουν στην κατηγορία «Χωρίς ένδειξη ΠΟΠ/ΠΓΕ» (63,7%), ενώ με βάση το χρώμα, τα λευκά κρασιά υπερτερούν με μερίδιο 68,3% για το 2011.
Αναφορικά με τις εισαγωγές, τα κρασιά εγχώριας παραγωγής καλύπτουν την εγχώρια ζήτηση σε μεγάλο βαθμό, γεγονός που διαμορφώνει σε χαμηλά επίπεδα το βαθμό εισαγωγικής διείσδυσης, ο οποίος κυμάνθηκε μεταξύ 4,5% και 5% την τελευταία διετία. Από την άλλη πλευρά, παρατηρείται ανάκαμψη στις εξαγωγές οίνου, με το βαθμό εξαγωγικής επίδοσης να ανέρχεται σε 12,3% για την τελευταία οινική περίοδο (2010/2011).