Η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο διάσωσης
Ο κ. Θάνος Κατσάμπας, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ, εκτιμά ότι η ''Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο διάσωσης από την Ευρωζώνη και οι πιστωτές της από την Ευρώπη θα πρέπει να βρουν νέα κεφάλαια για τη χώρα,'' όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires.
"Η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση, η οποία θα μπορεί να πάρει τη μορφή είτε της συμμετοχής του Επίσημου Τομέα ή επιπλέον δανείων, με την ελπίδα πιο ευνοϊκών όρων", δήλωσε ο κ. Κατσάμπας ο οποίος εκπροσωπεί την Ελλάδα στο ΔΝΤ όπως αναφέρει το πρακτορείο.
Ο κ. Κατσάμπας είναι βετεράνος του ΔΝΤ, με εμπειρία σε χρηματοδοτικά προγράμματα σε Ευρώπη, Ασία, Λατινική Αμερική και μέση Ανατολή.
Μιλώντας στο πρακτορείο ο κ. Κατσάμπας χαρακτήρισε ανεπιθύμητο το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη καθώς θα οδηγούσε τη χώρα δεκαετίες πίσω.
"Παράταση της αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ είναι αδύνατη καθώς όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις για τα δάνεια του ΔΝΤ προς όλες τις χώρες βασίζονται σε κανόνες που δεν είναι διαπραγματεύσιμοι", υπογράμμισε ακόμα το στέλεχος του ταμείου σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Ο κ. Κατσάμπας συνέχισε λέγοντας πως η προηγούμενη κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον κ. Λουκά Παπαδήμο εκτίμησε πως μόνο το 22% των δεσμεύσεων της Ελλάδας στο πλαίσιο του προγράμματος εφαρμόστηκαν το 2011. Ως αποτέλεσμα, ο δημόσιος τομέας πρέπει να συρρικνωθεί, τόνισε.
Όσον αφορά στις επιλογές για την αποκατάσταση της πορείας του χρέους , όπως η μείωση του επιτοκίου στα δάνεια, ένα επιπλέον "κούρεμα" 30%, ή η επιμήκυνση, το στέλεχος του ΔΝΤ εξέφρασε τις αμφιβολίες για τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των πιστωτών.
Σύμφωνα με πηγή του Ταμείου, πάντως, «οι δηλώσεις του κ. Κατσάμπα δεν εκφράζουν τις θέσεις του ΔΝΤ».
Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε, το ανώτατο στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με ανακοίνωσή του μιλά για «σημαντικές ασάφειες του άρθρου» και διαψεύδει πως υπήρξε συζήτηση ή αναφορά για «τρίτο πακέτο διάσωσης».
Όπως σημειώνει, ο κ. Κατσάμπας, εκτός της παραπάνω σημαντικής ασάφειας, προκύπτουν άλλες δύο ανακρίβειες από το δημοσίευμα. Όπως υπογραμμίζει, ποτέ δεν επέμεινε πως «εναπόκειται στο χέρι της Ευρωζώνης και της ΕΚΤ να καλύψουν το δημοσιονομικό κενό της Ελλάδας». Ακόμη, διευκρινίζει πως ό,τι ελέχθη, αντικατοπτρίζει τις προσωπικές του απόψεις και δεν ανταποκρίνονται στις θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ή της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο κ. Κατσάμπας καλεί το WSJ να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις.
Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ι. Στουρνάρας, αρνήθηκε από την πλευρά του τους ισχυρισμούς του δημοσιεύματος. «Οι θέσεις της χώρας ρυθμίζονται από τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών», δήλωσε.