Χ.Α: Τι σημαίνει το +20% που έκανε το τελευταίο δεκαήμερο
Από τον Παναγιώτη Χριστόπουλο
Είναι ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά των αγορών ότι προηγούνται πάντα της πραγματικότητας. Όταν μας «επιτίθεντο οι αγορές» και ο Γιώργος Παπανδρέου κατέφευγε στο ΔΝΤ, η ελληνική κοινωνία δεν είχε ακόμη καταλάβει τη λαίλαπα που ερχόταν. Σήμερα που το Χρηματιστήριο Αθηνών κάνει συνεχή «ράλι», οι περισσότεροι από εμάς όχι μόνο δεν νιώθουμε κάποια αισιοδοξία, αλλά και προσπαθούμε να υπολογίσουμε πώς θα μας πλήξουν τα νέα μέτρα, στα οποία προσπαθεί να συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα.
Προσοχή: Οι «αγορές» δεν προβλέπουν πάντα σωστά. Γι’ αυτό και στα Χρηματιστήρια όλου του κόσμου υπάρχουν θεαματικές «διορθώσεις» που κατακρημνίζουν τιμές και σβήνουν κέρδη από τη μία μέρα στην άλλη. Ωστόσο, αυτό που συμβαίνει από τα τέλη του καλοκαιριού και μετά στο Χρηματιστήριο των Αθηνών αξίζει μιας σύντομης ανάλυσης, διότι είναι η πρώτη φορά μετά από πάρα πολλούς μήνες που υπάρχει τουλάχιστον αλλαγή του κλίματος.
Από τις 500 μονάδες στις 770!
Την Πέμπτη, ήταν η πρώτη ημέρα μετά από 7 συνεχείς συνεδριάσεις, που ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με αρνητικό πρόσημο. Ήταν μια λογική «διόρθωση» στην ανοδική πορεία, αφού πολλοί βραχυπρόθεσμοι επενδυτές θέλησαν να ρευστοποιήσουν τα διόλου ευκαταφρόνητα κέρδη που συσσώρευαν στις προηγούμενες συνεδριάσεις. Την Παρασκευή, ο δείκτης ξαναγύρισε στο πράσινο. Η εβδομάδα που έκλεισε χθες ήταν η έβδομη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα! Η αντιστροφή του κλίματος είναι σαφής πια.
Τα πάντα ξεκίνησαν μετά την συγκρότηση κυβέρνησης τον Ιούνιο. Ως τότε, το Χρηματιστήριο είχε φτάσει στο σημείο να προεξοφλήσει μέχρι και την… χρεοκοπία της χώρας! Είχε πέσει κάτω από τις 500 μονάδες. Όταν οι επενδυτές είδαν ότι συστάθηκε μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση, άρχισαν σιγά σιγά να «ανοίγουν» θέσεις και να επαναφέρουν λίγο «αίμα» στο ταμπλώ, που από την προκήρυξη των εκλογών και μετά έβλεπε τις όποιες συναλλαγές να γίνονται με σχεδόν μηδενικό όγκο. Για τον επόμενο μήνα μετά τις εκλογές το Χ.Α. ανέβηκε στα επίπεδα που βρισκόταν πριν την προκήρυξή τους (κοντά στις 650 μονάδες, δηλαδή), για να υποχωρήσει λίγο κάτω από τις 600 στο τέλος του Ιουλίου και έκτοτε… να μην ξανακοιτάξει πίσω.
Αλλά ήταν με το που μπήκε ο Σεπτέμβριος που η άνοδος μετατράπηκε σε «ράλι». Τον Αύγουστο το κλίμα ήταν μεν θετικό, αλλά ο όγκος συναλλαγών μικρός. Τη μία μέρα το Χ.Α. πήγαινε επάνω, την επόμενη έπεφτε λίγο. Με το που μπήκε το φθινόπωρο, όλα άλλαξαν προς το καλύτερο. Από τις 600 μονάδες βρεθήκαμε ξαφνικά στις 770, εκεί δηλαδή που βρισκόμασταν στις αρχές του 2012. Η εντυπωσιακή άνοδος, μάλιστα, από την Δευτέρα 3, ως την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου ανέβασε τον Γενικό Δείκτη κατά 20%, ενώ υπήρχαν και τίτλοι που σχεδόν διπλασίασαν τις τιμές του!
Τι άλλαξε;
Γιατί όμως φτάσαμε τόσο γρήγορα τόσο ψηλά; Η εξήγηση δεν είναι μία. Οι πληροφορίες ότι επιτέλους ξένοι επενδυτές άρχισαν να βλέπουν με καλό μάτι τις επενδύσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο επιβεβαιώνονται από πολλές πληγές. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, οι επενδυτές αυτές δεν έρχονται με βλέψεις στο απώτερο μέλλον. Είναι κυρίως επιθετικά χαρτοφυλάκια που ξέρουν ότι όλες οι τιμές στο Χ.Α. αυτήν την στιγμή είναι φοβερά χαμηλές και έχουν σκοπό να βγάλουν γρήγορα κάποια κέρδη.
Όπως και να έχει, αυτοί αύξησαν τον όγκο των συναλλαγών και συμπαρέσυραν και αρκετούς μακροπρόθεσμους επενδυτές, κυρίως από την Ελλάδα, να πάρουν τη απόφαση και να «ξαναμπουν». Αν όλα πάνε καλά και όντως οι 500 μονάδες που είδαμε τον Ιούνιο είναι ο «πάτος», τότε όσοι άνοιξαν θέσεις μέσα στον τελευταίο ενάμιση μήνα θα φτιάξουν πραγματικές περιουσίες μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια.
Βγαίνουμε από την κρίση;
Το σενάριο, όμως, που είναι το επικρατέστερο, είναι ότι η εντυπωσιακή άνοδος των τελευταίων ημερών είναι στην ουσία προεξόφληση θετικών εξελίξεων υπέρ της Ελλάδας σε όλα τα μέτωπα. Δηλαδή, οι επενδυτές θεωρούν ότι επιτέλους το κλίμα στην Ευρώπη αλλάζει υπέρ μας, ότι ο εφιάλτης της παραμονής στο ευρώ πέρασε, ότι θα πετύχουμε την επιμήκυνση, ότι τα μέτρα θα κλείσουν και θα περάσουν χωρίς πρόβλημα από το Κοινοβούλιο και ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει κανονικά στο νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που ανακοίνωσε η ΕΚΤ. Με όλες αυτές τις εξελίξεις και τις αμερικανικές εκλογές να έρχονται στις 9 Νοεμβρίου (άρα το κλίμα σε όλον τον κόσμο να είναι αρκετά θετικό), το Χ.Α. λογικά θα συνεχίσει την εντυπωσιακή του πορεία τουλάχιστον δύο μήνες ακόμη.
Σημαίνει αυτό ότι βγαίνουμε από την κρίση; Όχι. Οι επενδυτές δεν φτάνουν στο σημείο να προεξοφλήσουν κάτι τέτοιο. Το πώς θα διαχειριστεί η κυβέρνηση και οι Έλληνες όλα αυτά τα θετικά νέα είναι το ερώτημα της επόμενης ημέρας. Σίγουρα μια «διόρθωση» στην ανοδική πορεία που ξεκίνησε το καλοκαίρι θα την δούμε μέσα στο χειμώνα. Αν μετά την διόρθωση αυτή, μπούμε στο 2013 με παρόμοια «γκάζια» με τώρα, τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε για θετικές προβλέψεις και για το ευρύτερο μέλλον. Και από το Χ.Α. θα έλθει το πρώτο αισιόδοξο μήνυμα για έξοδο της χώρας μας από την κρίση!
Διαβάστε επίσης: