ΕΣΠΑ: Εγκλωβισμένα κονδύλια ύψους 15 δισ. ευρώ
Η γραφειοκρατία φρενάρει τις διαδικασίες απορροφητικότητας
Με ρυθμούς… χελώνας κινείται η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ την στιγμή που η ύφεση στη χώρα καλπάζει.
Κονδύλια ύψους 15 δισ. ευρώ τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν «ένεση» ρευστότητας στην αγορά, παραμένουν εγκλωβισμένα στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας.
Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, από το σύνολο των 24,3 δισ. για την περίοδο 2007 -2013, μόλις τα 9,2 δισ. ευρώ έχουν πέσει στην αγορά.
Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάζει η εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» οι λόγοι για τους οποίους έχει κολλήσει το ΕΣΠΑ είναι:
- Η αδυναμία των να χρηματοδοτούν μικρούς και μεγάλους επιχειρηματίες για ξεκινήσουν τη δράση τους με κοινοτικές ενισχύσεις.
- Ο μεγάλος αριθμός φορέων διαχείρισης του ΕΣΠΑ. Στο Γ’ κοινοτικό πλαίσιο στήριξης ήταν 33, ενώ σήμερα ανέρχονται σε 106.
- Η γραφειοκρατία στην έκδοση περιβαλλοντικών όρων απειλεί να τινάξει στον αέρα χιλιάδες έργα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι για περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις απαιτούνται 3 χρόνια.
- Οι χρονοβόρες αδειοδοτήσεις για την έγκριση κτιριολογικών μελετών έργων εκπαίδευσης.
- Οι πολύμηνες διαδικασίες για την αδειοδότηση έργων από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
- Οι δικαστικές εμπλοκές με τις απαλλοτριώσεις.
Αποτέλεσμα όλων αυτών, να κινδυνεύει να χάσει η χώρα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο για την ανάκτηση του χαμένου εδάφους, καθώς τρέχουν οι προθεσμίες τόσο για την υλοποίηση των 181 έργων προτεραιότητας που έχει στοχοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και το οριστικό κλείσιμο του Γ΄ ΚΠΣ. Από την πορεία εκτέλεσης των 181 έργων προτεραιότητας συνολικού προϋπολογισμού 11,5 δισ. ευρώ, τα 80 περίπου από αυτά εμφανίζουν καθυστερήσεις, ενώ μεταξύ αυτών τέσσερα έργα χαρακτηρίζονται «κόκκινα», καθώς η υλοποίησή τους είναι υπό αμφισβήτηση. Εξι έργα έχουν ολοκληρωθεί, ενώ τα υπόλοιπα 100 εκτελούνται ομαλά, χωρίς μέχρι στιγμής σημαντικά προβλήματα.
Πρωταθλητές στην καθυστέρηση παραμένουν το Πρόγραμμα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με απορρόφηση που δεν ξεπερνάει το 10%, της Ψηφιακής Σύγκλισης και του Περιβάλλοντος με 18%.