Μέρκελ: Το ευρώ είναι κάτι περισσότερο από ένα νόμισμα

«Το ευρώ είναι κάτι περισσότερο από ένα νόμισμα. Είναι σύμβολο ειρηνικής ανάπτυξης» δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης «θερινής» συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα, σήμερα.

Τάχθηκε, παράλληλα, υπέρ της ενίσχυσης της πολιτικής ένωσης στην Ευρώπη, υποστήριξε την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη Γενς Βάιντμαν, ενώ καταδίκασε την επίθεση στη γερμανική πρεσβεία στο Χαρτούμ και ζήτησε να ξεκινήσει διάλογος των θρησκειών.

«Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη δεν μπορεί να λυθεί με ένα χτύπημα», τόνισε η καγκελάριος και επέμεινε ότι δεν μπορεί να υπάρξει εγγύηση, χωρίς έλεγχο. «Η κρίση πρέπει να λυθεί πολιτικά. Τώρα πρέπει να γίνουν όλα αυτά τα οποία δεν έγιναν κατά την εισαγωγή του ευρώ» δήλωσε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ευρώπη μπορεί να ξεπεράσει την κρίση.

Τόνισε ακόμη τη σημασία του ευρώ για τη Γερμανία, η οποία, όπως είπε, ως χώρα εξαγωγών, αύξησε τη δύναμή της μέσω του ευρώ.

«Το ζητούμενο τώρα είναι να κάνουμε το ευρώ δυνατό και να ξεπεράσουμε τις υπάρχουσες ανεπάρκειες. Η ανάκτηση της αξιοπιστίας της Ευρώπης θα πετύχει μόνο εάν τηρηθούν οι υποσχέσεις. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν συμβεί στην Ευρώπη περισσότερα από ό,τι εδώ και πολλά χρόνια» πρόσθεσε η κ. Μέρκελ και διευκρίνισε ότι αυτά τα ζητήματα θα κυριαρχήσουν και στην ατζέντα των επόμενων συναντήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφερόμενη στις πρόσφατες ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αγορά ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών, η καγκελάριος της Γερμανίας έκανε λόγο για «επιτρεπτό» πρόγραμμα, εφόσον ασκείται υγιής δημοσιονομική πολιτική.

Απέρριψε, ωστόσο, για μία ακόμη φορά, το ενδεχόμενο να λάβει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης τραπεζική άδεια. Η κ. Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της τραπεζικής εποπτείας, επισήμανε πάντως ότι για την ίδια δεν τίθεται ζήτημα κοινής εγγύησης των καταθέσεων στην Ευρώπη.

Κληθείσα να σχολιάσει τα πρόσφατα επεισόδια βίας, που σημειώθηκαν με στόχο και τη γερμανική πρεσβεία στο Χαρτούμ, η Άγκελα Μέρκελ τόνισε ότι «η βία δεν είναι μέσο επίλυσης διαφορών», ενώ ανέφερε ότι οι εικόνες ταραχών από διάφορες χώρες υπενθυμίζουν πόσο σημαντική είναι η θεμελίωση των δημοκρατικών αρχών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ανέδειξε την ανάγκη περαιτέρω στήριξης ελευθερίας έκφρασης και της θρησκευτικής ελευθερίας στην Ευρώπη.

Αναφορικά με το εάν η γερμανική κυβέρνηση θα απαγορεύσει τη δημόσια προβολή της ταινίας «Η αθωότητα των μουσουλμάνων», η καγκελάριος άφησε το ενδεχόμενο ανοιχτό και έκανε λόγο για ζήτημα ασφάλειας.

«Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν θα κινδυνεύσει η ασφάλεια από τη δημόσια προβολή της ταινίας και αυτό τώρα εξετάζεται. Μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχουν καλοί λόγοι για απαγόρευση», δήλωσε, αλλά διευκρίνισε ότι αυτό αφορά αποκλειστικά τις δημόσιες προβολές της ταινίας, όπως τις ανακοίνωσαν αντι- ισλαμικές οργανώσεις.

Σε ό,τι αφορά την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία, η κ. Μέρκελ έκανε λόγο για εξαιρετικά ανησυχητική κατάσταση, αλλά τάχθηκε υπέρ μιας πολιτικής λύσης.

«Πιστεύω ότι δεν έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια της πολιτικής. Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αισθάνεται συνυπεύθυνη για αυτό το πρόβλημα» κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη:

Mέρκελ: Ματώνει η καρδιά μου για τους Έλληνες