Μείωση ελληνικών εξαγωγών υποδημάτων στην Πορτογαλία
Το 2011, οι ελληνικές εξαγωγές υποδημάτων στην Πορτογαλία ανήλθαν μόλις σε 38 χιλ. ευρώ, ενώ οι ελληνικές εισαγωγές υποδημάτων από την Πορτογαλία ξεπέρασαν τα 6,5 εκ. ευρώ, δημιουργώντας έλλειμμα εις βάρος της χώρας μας ύψους 6,6 εκ. ευρώ, όπως αναφέρει έγγραφο της υπηρεσίας Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στη Λισσαβόνα.
Ο κλάδος θεωρείται από τους πλέον διεθνοποιημένους της πορτογαλικής οικονομίας αφού εξάγει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής και παρουσιάζει θετικό εμπορικό ισοζύγιο.
Η Πορτογαλία κατέχει την 8η θέση στην εξαγωγή δερμάτινων υποδημάτων παγκοσμίως, ενώ φιλοδοξεί να ανέλθει στην 5η θέση έως το 2020. Το 95% περίπου της παραγωγής, που αποτελείται από δερμάτινα υποδήματα υψηλού κόστους, εξάγεται.
Οι πορτογαλικές εξαγωγές του κλάδου κατευθύνονται κατά ποσοστό 94% στην Ευρώπη, ενώ το μεγαλύτερο μέρος (80%) απορροφάται από τις αγορές της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας και του Ην.Βασιλείου. Μέση τιμή εξαγωγής, σύμφωνα με στοιχεία του 2010, είναι 28 USD/ζεύγος.
Το 2011 οι πορτογαλικές εξαγωγές υποδημάτων κατέγραψαν επίπεδα ρεκόρ, ξεπερνώντας το 1,5 δισ. ευρώ, δημιουργώντας εμπορικό πλεόνασμα στον κλάδο άνω του 1 δισ. ευρώ. Την ίδια περίοδο, οι εισαγωγές ανήλθαν σε 543 εκ. ευρώ, αυξημένες κατά 5,4%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με τελευταία διαθέσιμα στοιχεία 7μήνου 2012, οι εισαγωγές επιβραδύνθηκαν (+3,5%) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο 2011.
Παραγωγή
Η Πορτογαλία διαθέτει παράδοση στην υποδηματοποιία, η οποία αποτελείται από 1.324, κυρίως μικρές και μεσαίες, επιχειρήσεις και απασχολεί 32.735 εργαζομένους. Η ετήσια παραγωγή ανέρχεται σε 62 εκ. ζεύγη υποδημάτων και είναι κατά κύριο λόγο συγκεντρωμένη στο Βορρά της χώρας γύρω από την ευρύτερη περιοχή του Πόρτο. Ο μέσος όρος απασχολουμένων ανά επιχείρηση είναι 24, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει περιορισθεί σημαντικά η συμμετοχή αλλοδαπού κεφαλαίου, με το κλείσιμο μονάδων όπως Ecco'Let (δανική), Arauto και FPC.
Κατανάλωση
Η εγχώρια κατανάλωση υποδημάτων κυμαίνεται σε 56 εκατομμύρια ζεύγη ετησίως. Κατά την τελευταία δεκαετία έχει παρατηρηθεί στροφή της κατανάλωσης προς δερμάτινα υποδήματα χαμηλότερης αξίας και εισαγόμενα υποδήματα από άλλα υλικά.
Η αύξηση των διεθνών τιμών του δέρματος και η μεγάλη εξάρτηση της πορτογαλικής υποδηματοποιίας από εισαγόμενη πρώτη ύλη (85%) ώθησαν ορισμένες επιχειρήσεις (Profession Bottier, Rufel, Sedacor) στη διερεύνηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης τεχνικού φελλού που θα μπορούσε μελλοντικά να υποκαταστήσει το δέρμα την κατασκευή υποδημάτων.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Πορτογαλική Ένωση Παραγωγών Υποδημάτων APICCAPS, παρότι ο φελλός είναι υλικό πιο οικονομικό, ελαφρύ και φιλικό προς το περιβάλλον, δύσκολα θα υποκαταστήσει μεσοπρόθεσμα το δέρμα στην κατασκευή υποδημάτων.