Ανοίγει γραφείο στην Κωνσταντινούπολη ο ΕΟΤ
Μετά τη συνάντηση η υπουργός είπε «εκφράσαμε την πίστη και τη βεβαιότητα της ελληνικής κυβέρνησης ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο επιτελεί ένα πολύ μεγάλο έργο για την Ορθοδοξία και τον ελληνισμό. Εκφράσαμε τη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης και των Ελλήνων πολιτών».
Η υπουργός διευκρίνισε πως βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη έπειτα από επίσημη πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου της, Ερτουγρούλ Γκιουνάι, και τόνισε πως στις επαφές της με την τουρκική πολιτική ηγεσία και τον ιδιωτικό τομέα «θέλουμε να δούμε κατά πόσο μπορούμε να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας» στον τουρισμό.
«Η πρόθεσή μας είναι να ενισχύσουμε το ρεύμα των Τούρκων τουριστών προς τη χώρα μας. Ήδη φέτος με το πιλοτικό πρόγραμμα για το Αιγαίο και με τη δυνατότητα που δίνεται εδώ και χρόνια για τους κατόχους των πράσινων (υπηρεσιακών) διαβατηρίων να επισκέπτονται την Ελλάδα, έχουμε έναν ικανοποιητικό αριθμό Τούρκων που επισκέπτονται τη χώρα μας», είπε και προσέθεσε: «Αυτό που επίσης μας ενδιαφέρει είναι να δούμε πόσο μπορούμε να αναπτύξουμε κοινά τουριστικά πακέτα από μακρινούς προορισμούς όπως η Κίνα, οι Ινδίες, η Ιαπωνία και η Ν. Κορέα».
Ερωτηθείσα για το αν πρόκειται να ανοίξει γραφείο ΕΟΤ στην Τουρκία πως πρέπει να αποκατασταθεί μια λανθασμένη κατάσταση. «Είναι πολύ βασικό να υπάρχει μία παρουσία του ΕΟΤ και εδώ στην Κωνσταντινούπολη. Υπάρχει θετική διάθεση του ελληνικού προξενείου και δυνατότητα να φιλοξενήσει στο Σισμανόγλειο Μέγαρο τον ΕΟΤ. Είναι μέσα στα πλάνα μας, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των γραφείων εξωτερικού του ΕΟΤ, να υπάρχει παρουσία στην Κωνσταντινούπολη», τόνισε.
Απαντώντας σε ερώτηση αν τίθεται θέμα υπογραφής κάποιας διμερούς συμφωνίας, η υπουργός τόνισε ότι το 2010 υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ των υπουργών τουρισμού. «Εμείς θα προτείνουμε να γίνει ένα φόρουμ στην Αθήνα με εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα των δύο πλευρών, ώστε το πολιτικό πλαίσιο το οποίο ήδη υπάρχει να βρει και πρακτική εφαρμογή», προσέθεσε.
Όσον αφορά τη διευκόλυνση Τούρκων πολιτών ως προς τις θεωρήσεις, η υπουργός είπε ότι το πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε το καλοκαίρι «ήταν μια κίνηση της Ελλάδας για να υπάρξει διευκόλυνση στις θεωρήσεις Τούρκων να επισκέπτονται τη χώρα μας και την Ευρώπη. Η επιτυχία του προγράμματος κρίθηκε ικανοποιητική και θα επιδιώξουμε και να συνεχιστεί το πρόγραμμα αυτό και ενδεχομένως να διευρυνθεί. Υπάρχουν ιδέες για να υπάρχει η δυνατότητα αυτή και στις θρησκευτικές εορτές».
Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο να πωληθούν οικόπεδα και σε Τούρκους σε ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, η υπουργός είπε πως «το θέμα των επενδύσεων είναι θέμα που απασχολεί και το υπουργείο τουρισμού» και συνέχισε: «Το υπουργείο μας μαζί με το υπουργείο περιβάλλοντος επεξεργάζεται την αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό και από κει θα δώσουμε τις κατευθύνσεις, σε ποιες περιοχές της χώρας, ποια αναπτυξιακά έργα μπορούν να γίνουν. Είμαστε ανοιχτοί στους επενδυτές, αλλά αυτά θα κριθούν κάθε φορά ανάλογα με την πρόταση και τις προϋποθέσεις».
Τέλος η υπουργός ρωτήθηκε σχετικά με την πληροφορία που δημοσιεύτηκε στον ελληνικό και τον τουρκικό Τύπο περί πώλησης του κτιρίου του ελληνικού προξενείου στη Σμύρνη και είπε: «Είναι ένα παραδοσιακό διατηρητέο κτίριο το οποίο η ελληνική κυβέρνηση έχει πρόθεση όχι απλώς να το κρατήσει, αλλά μάλιστα να το αναβαθμίσει, να το στηρίξει. Η παρουσία η ελληνική στη Σμύρνη είναι εξαιρετικής και καίριας σημασίας. Δεν τίθεται ζήτημα πώλησης».