Μπράουν: Η ΕΕ θα δυσκολευτεί να λύσει τα προβλήματά της

Η Ευρώπη απολαμβάνει μια περίοδο σχετικής ηρεμίας χάρη στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την επαναγορά κρατικού χρέους χωρών της ευρωζώνης, όμως η ΕΕ θα δυσκολευτεί να λύσει τα βαθύτερα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει, εκτίμησε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν.

Μπράουν: Η ΕΕ θα δυσκολευτεί να λύσει τα προβλήματά της
2'

«Διανύουμε μια νέα περίοδο ηρεμίας», υποστήριξε ο Μπράουν, πιστώνοντας το γεγονός αυτό στις ανακοινώσεις που έκανε νωρίτερα αυτό τον μήνα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι—αν και, έως τώρα, δεν έχει υπάρξει αίτημα από κάποια χώρα για την αγορά κρατικών ομολόγων.

«Δεν έχει κληθεί να κάνει τίποτε ακόμη και ελπίζει ότι μπορεί να μην χρειαστεί να κάνει τίποτε», εκτίμησε ο Μπράουν σε επίσκεψή του στα γραφεία του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς στη Νέα Υόρκη.

Ωστόσο ο Μπράουν προειδοποίησε πως η πραγματική δοκιμασία θα έλθει όταν οι Ευρωπαϊκές χώρες προχωρήσουν ακόμη περισσότερο στην κατεύθυνση της μετατροπής της νομισματικής ένωσης σε δημοσιονομική ένωση, καθώς το κόστος αυτού του φιλόδοξου σχεδίου θα γίνει εμφανέστερο.

«Το πιο θεμελιώδες πρόβλημα είναι πώς θα έχεις μια οικονομική ένωση η οποία θα λειτουργεί πραγματικά, όταν το χάσμα στα εισοδήματα μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων χωρών είναι τόσο μεγάλο;», επισήμανε ο Μπράουν.

«Μακροπρόθεσμα εάν δεν μπορείς να επιλύσεις το ζήτημα των ανισοτήτων μεταξύ των χωρών και να τις μειώσεις, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο η νομισματική ένωση αυτή να επιζήσει», πρόσθεσε.

Ο Μπράουν υποστήριξε ότι η Σοβιετική Ένωση και η Γιουγκοσλαβία, αν και μπορεί να κατέρρεαν ούτως ή άλλως, αποσυντέθηκαν όταν οι πλουσιότερες περιοχές τους αντιτάχθηκαν στην υποστήριξη των φτωχότερων.

«Η Γερμανία, η Δανία, το Λουξεμβούργο, οι πλουσιότερες χώρες, θα είναι μακροπρόθεσμα διατεθειμένες να πληρώσουν το τίμημα για την οικονομική ολοκλήρωση;», διερωτήθηκε, σημειώνοντας ότι δημοσκοπήσεις στην Γερμανία δείχνουν πως οι πολίτες της αντιτίθενται στην παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

«Με τον τρόπο που εξελίχθηκαν τα πράγματα θα οδηγηθείς σε μια δημοσιονομική ένωση κάποιου είδους και σε αυτό ακριβώς το σημείο θα πεις 'λοιπόν, ποιος θα πληρώσει γι' αυτή;'. Και σε αυτό το σημείο, νομίζω οι λαοί θα απαιτήσουν να γίνουν δημοψηφίσματα».

Ο Μπράουν, ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την παιδεία, βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για την ανακοίνωση μιας διεθνούς εκπαιδευτικής πρωτοβουλίας του ΟΗΕ.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή