Ποιοι κλάδοι έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση

Τα «σπασμένα» της κρίσης έχει πληρώσει, πρώτη, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία και ακολουθούν οικοδομή και ένδυση – Τι καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η ύφεση στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με στοιχεία τόσο της στατιστικής υπηρεσίας, όσο και φορέων που μελετούν τις οικονομικές εξελίξεις όπως το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και η ICAP.

Το newsbomb.gr δημοσιεύει σήμερα μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα, η οποία χαρτογραφεί τις επιπτώσεις της κρίσης ανά κλάδο της ελληνικής οικονομίας και εντοπίζει τους τομείς της παραγωγής και των υπηρεσιών που έχουν πληρώσει περισσότερο τα «σπασμένα» της τελευταίας τριετίας.

Τα τελευταία στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας κάνουν λόγο για δείκτη τιμών καταναλωτή (πληθωρισμό) ύψους 1,7% και ανεργία 23,6%, ενώ παρατηρούν μείωση του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής κατά 5% εντός του 2012, πέραν της μείωσης 10,9% του 2011. Από τα επίσημα στοιχεία και τις μελέτες προκύπτει ότι ο κλάδος που έχει, περισσότερο από όλους τους άλλους, βάλει πλάτη στην προσπάθεια βελτίωσης των δημόσιων οικονομικών της χώρας, υφιστάμενος τη μερίδα του λέοντος των περικοπών, είναι αυτός της φαρμακοβιομηχανίας. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις του κλάδου καταβαραθρώθηκαν στο μισό!

Σε ό,τι αφορά το εμπόριο, ο κύκλος εργασιών εμφανίζεται μειωμένος κατά 10%, ενώ καταβαράθρωση δείχνει να υφίσταται η οικοδομή με μείωση της τάξης του 40,6%.

Αντίστοιχα είναι και τα συμπεράσματα μελέτης της ICAP για το σύνολο των κλάδων –πλην τραπεζών και ασφαλειών, βάσει στοιχείων του 2010 και 2011, σε δείγμα 22.573 επιχειρήσεων. Η μελέτη παρατηρεί συρρίκνωση του Α.Ε.Π. κατά 6,9% το 2011, λόγω συνεχιζόμενης πτώσης της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης (κατά 7,1% και 9,1% αντίστοιχα), αλλά και των επενδύσεων. Η ύφεση που επικράτησε και συνεχίζει να επικρατεί, είχε άμεσο αντίκτυπο στη λειτουργία και τις επιδόσεις των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα. Η μελέτη δείχνει εικόνα δραματικής επιδείνωσης η οποία έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, καθώς η ύφεση έχει πλήξει όλο το εύρος των οικονομικών δραστηριοτήτων, οδηγώντας τα συνολικά αποτελέσματα για δεύτερο κατά σειρά έτος σε ζημιές για όλους τους κλάδους, οι οποίες μάλιστα έχουν διπλασιαστεί.

Φαρμακοβιομηχανία

Από μια γρήγορη σύγκριση των επίσημων στοιχείων, αποδεικνύεται ότι ίσως ο κλάδος που περισσότερο από κάθε άλλον έχει βρεθεί στη δίνη του κυκλώνα, είναι οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία από τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε από 5,6 δισ. ευρώ το 2009 στα 3,8 δισ. ευρώ το 2011 και η πρόβλεψη για φέτος είναι 2,88 δισ. ευρώ. Στη διετία οι επιχειρήσεις έχουν υποστεί δραστική μείωση των πωλήσεων στο μισό, και συγκεκριμένα το ποσό-στόχος θα οδηγήσει σε μείωση της τάξης του 51% και πλέον, αν και οι πιο συντηρητικές προβλέψεις του Συνδέσμου, με τα μέχρι σήμερα υπάρχοντα στοιχεία αναφέρουν ποσοστό μείωσης της τάξης του 45%.

Κανείς άλλος κλάδος, ούτε καν η οικοδομή (με ποσοστό 40,6%) δεν έχει υποστεί τέτοια δραστική μείωση σε αξίες, και η αιτία είναι ότι ο κλάδος του φαρμάκου αποτελεί ένα απολύτως ελεγχόμενο τομέα, με προσδιορισμό τιμών από το υπουργείο Υγείας, σαφείς δυνατότητες ελέγχου, ενώ παράλληλα είναι και ένας τομέας όπου η οργάνωση αναπτύχθηκε έτσι εξαιτίας των ζητημάτων δημόσιας υγείας που συνεπάγεται η διακίνηση των φαρμάκων.

Να σημειώσουμε παράλληλα ότι πρόκειται για το τμήμα του κλάδου υγείας που έρχεται σε πρώτη ζήτηση, αφού η πιο φθηνή θεραπεία, για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, γίνεται με μια επίσκεψη στο γιατρό και τη χορήγηση ενός φαρμακευτικού σκευάσματος, βάσει των κλινικών συμπτωμάτων που διαπιστώνει ο γιατρός.

Και παρότι η εγχώρια παραγωγή φαρμάκων, είτε επώνυμων γενοσήμων, είτε πρωτοτύπων με την καταβολή δικαιωμάτων σε αλλοδαπούς οίκους, είτε φασόν για λογαριασμό φαρμακευτικών εταιρειών διεθνώς, οδηγεί σε εξαγωγές ύψους πάνω από το 2-3% του ΑΕΠ, ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας υπέστη τα περισσότερα μέτρα, προκειμένου να μειωθούν οι φαρμακευτικές δαπάνες, στοχευμένα, όταν η τρόικα θεώρησε ως εξαιρετικά υψηλό το ποσοστό δαπανών υγείας, σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας.

Βιομηχανία

Ο τομέας της βιομηχανίας εμφάνισε την καλύτερη επίδοση κύκλου εργασιών με αύξηση 6,2%, εντούτοις υπέστη εκτίναξη των ζημιών το τελευταίο έτος. Αιτία ιδίως στις μεταποιητικές επιχειρήσεις ήταν η σημαντική διεύρυνση του κόστους κατά 9,4%, οδηγώντας σε μείωση των μικτών κερδών κατά 8,4%. Επιπλέον, οι βιομηχανικές εταιρείες εμφάνισαν και αυξημένα λειτουργικά έξοδα (υπερκαλύπτουν τα αντίστοιχα μικτά κέρδη το 2011), με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη επιδείνωση του λειτουργικού αποτελέσματος (ήδη ζημιογόνου από το 2010). Τελικά, οι ζημίες του τομέα υπερ-διπλασιάστηκαν.

Εμπόριο

Από συγκεντρωτικά στοιχεία του τομέα του εμπορίου προκύπτει και πάλι μείωση κατά 4,5% των πωλήσεων τους, με εντονότερη την υποχώρηση των μικτών κερδών κατά 6,9%, λόγω συμπίεσης των περιθωρίων κέρδους ως αντιστάθμισμα της περιορισμένης ζήτησης. Το αποτέλεσμα ήταν να εμφανιστούν λειτουργικές ζημιές πέρυσι, αντί λειτουργικών κερδών.

Υπηρεσίες

Αντίστοιχα και στον τομέα των εταιρειών παροχής υπηρεσιών ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 2,5%, με μείωση του μικτού κέρδους κατά 13,4% και εμφάνιση λειτουργικών ζημιών, αντί λειτουργικών κερδών.

Τεχνικές Εταιρείες

Η συνεχής πτώση εργασιών στον κατασκευαστικό κλάδο και το 2011, οδήγησε σε νέα επιδείνωση των αποτελεσμάτων των τεχνικών εταιρειών. Οι συνολικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 18,6%, τα μικτά κέρδη κατά 14,3%, και εμφανίστηκαν λειτουργικές ζημιές.

Τουρισμός

Τη μικρότερη επίπτωση από τη δυσμενή οικονομική συγκυρία είχαν όπως φαίνεται οι επιχειρήσεις στον τομέα του τουρισμού, οι πωλήσεις των οποίων αυξήθηκαν κατά 5,45%, ενώ από τη συγκράτηση του κόστους, τα μικτά κέρδη του κλάδου αυξήθηκαν κατά 21,1%. Εντούτοις και εδώ υπήρξε αύξηση χρηματοοικονομικών δαπανών και διεύρυνση των ήδη υψηλών λειτουργικών εξόδων, με συνέπεια τη διαμόρφωση αρνητικού λειτουργικού αποτελέσματος.

ΙΟΒΕ

Παράλληλα, από έκθεση του ΙΟΒΕ για την οικονομία, τα στοιχεία για την ύφεση κάνουν λόγο για μειώσεις όγκου στο λιανικό εμπόριο της τάξης του 14,7% και 13,2% τα δύο τελευταία χρόνια, με το μεγαλύτερο πλήγμα να δέχεται ο κλάδος της ένδυσης που υπέστη μειώσεις της τάξης του 25,3% και 21,7% την τελευταία διετία.