Σημείο αντιπαράθεσης και στην Αυστραλία η ελληνική οικονομία!
Χθες η Αυστραλή πρωθυπουργός, Τζούλια Γκίλαρντ επιτέθηκε , στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορώντας τον ότι «μόνιμα και σκόπιμα υποβαθμίζει την οικονομία της χώρας», συγκρίνοντάς με την ελληνική, κάτι που όπως είπε «είναι τελείως παράλογο».
Το έναυσμα για την αντιπαράθεση το έδωσε ο πρώην επικεφαλής της τράπεζας Commonwealth Bank και πρώην επικεφαλής του λεγόμενου Future Fund της αυστραλιανής κυβέρνησης, Ντέιβιντ Μάρι, ο οποίος υποστήριξε ότι «είναι πολύ πιθανόν η Αυστραλία να γνωρίσει οικονομική κρίση σαν αυτή που γνωρίζει σήμερα η Ελλάδα», ενώ πρόσθεσε ότι «το εξωτερικό μας χρέος είναι υψηλό και η παραγωγικότητάς μας χαμηλή».
Μαζί του έσπευσε να συμφωνήσει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Τόνι 'Αμποτ, λέγοντας πως ο κ. Μάρι είναι κάποιος που μπορεί να κάνει σωστές οικονομικές αναλύσεις και προβλέψεις. «Το μάθημα της Ευρώπης και της Ελλάδας μας διδάσκει πως πολλές χώρες μπορούν να βρεθούν στον κυκλώνα μιας οικονομικής κρίσης αν οι κυβερνήσεις τους δεν κάνουν σωστή διαχείριση. Η αυστραλιανή οικονομία σ' ένα μεγάλο βαθμό στηρίζεται στην εξόρυξη μεταλλευμάτων, αλλά η κυβέρνηση με την πολιτική της απειλεί να τινάξει τον εξορυκτικό τομέα στον αέρα και να απειλήσει την οικονομία μας», είπε ο κ. 'Αμποτ.
Η πρωθυπουργός, Τζούλια Γκίλαρντ, έσπευσε να αποδοκιμάσει τις δηλώσεις του κ. 'Αμποτ λέγοντας ότι είναι ανεύθυνες αλλά και απειλούν την αξιοπιστία της αυστραλιανής οικονομίας στις διεθνείς αγορές. «Είναι παράλογο αλλά και ανεύθυνο ο αρχηγός της αντιπολίτευσης να λέει πως η οικονομία μας βρίσκεται στο ίδιο σημείο με την ελληνική» είπε η κ. Γκίλαρντ και πρόσθεσε:«Οι αγορές ακούν αυτά που λέει η αντιπολίτευση και αντιδρούν. Υπάρχουν επιπτώσεις στην οικονομία μας».
Η κ. Γκίλαρντ συμπλήρωσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της αυστραλιανής οικονομίας είναι γύρω στο 3%, η ανεργία στο 5%, ο πληθωρισμός κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα όπως και τα επιτόκια και οι διεθνείς οίκοι δίνουν -ΑΑΑ στην οικονομία της χώρας.
Σημειώνεται πάντως πως το εμπορικό έλλειμμα της Αυστραλίας διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών και πλέον ετών τον Αύγουστο, καθώς η μείωση των τιμών για σιδηρομετάλλευμα και άνθρακα, έπληξε τα κέρδη από τις εξαγωγές, σε μια τελευταία ένδειξη ότι η επιβράδυνση της Κίνας επηρεάζει αρνητικά την οικονομία της Αυστραλίας.
Το δολάριο Αυστραλίας υποχώρησε σε χαμηλό ενός μήνα, έναντι του αμερικανικού δολαρίου, μετά από την ανακοίνωση για το έλλειμμα το οποίο διαμορφώθηκε στα 2,03 δισ. δολάρια Αυστραλίας τον Αύγουστο από την αναθεωρημένη μέτρηση 1,5 δισ. δολαρίων Αυστραλίας τον Ιούλιο. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για έλλειμμα 700 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας.
«Αυτό σημαίνει ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα εκτιναχθεί στο τρίμηνο και ότι η τάση είναι ξεκάθαρα για περαιτέρω επιδείνωση», αναφέρει οικονομολόγος της RBC Capital Markets. Προσθέτει, ακόμη, ότι η μείωση των τιμών αντί του όγκου των εξαγωγών, αποδεικνύει την επίδραση από την ασθενέστερη οικονομία παγκοσμίως και από την επιβράδυνση στην Κίνα. Αυτό είναι που αναμένεται να διατηρήσει τις πιέσεις για περαιτέρω περικοπές στα επιτόκια.
Πάντως ο πρώην πρωθυπουργός, Κέβιν Ραντ, σχολίασε πως ναι μεν οι εξαγωγές της Αυστραλίας προς την Κίνα θα μειωθούν αλλά «η χώρα έχει να κερδίσει πολλά, αν ελκύσει μερικά από τα εκατομμύρια των Κινέζων τουριστών»