ΔΕΗ: Απελευθέρωση των τιμολογίων για όλους
Πρόκειται για ορισμένες από τις παρατηρήσεις που κατέθεσε η ΔΕΗ στο πλαίσο του δημοσίου διαλόγου που έχει ξεκινήσει η ΡΑΕ για την αναδιοργάνωση της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού.
Η μόνη βασική ένσταση που διατηρεί η ΔΕΗ στην υιοθέτηση του γαλλικού μοντέλου αναδιοργάνωσης (ΝΟΜΕ), το οποίο έχει προτείνει και η ΡΑΕ και υπέρ του οποίου τάσσονται και οι ιδιώτες, είναι η ρυθμιζόμενη τιμή ενέργειας, Τονίζει ότι δεν πρέπει να εφαρμοστεί παρά μόνον ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο και υπό αυστηρές προϋποθέσεις.
Πλήρης απελευθέρωση
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Ημερησία» , η ΔΕΗ ζητά την πλήρη απελευθέρωση χονδρικής και λιανικής αγοράς και την κατάργηση όλων των παρεμβάσεων και στρεβλώσεων, τις οποίες θεωρεί υπεύθυνες σε μεγάλο βαθμό για τη σημερινή κρίση που απειλεί «τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ και οδηγεί σε κατάρρευση την αγορά», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
Επιμένει ιδιαίτερα στην απελευθέρωση των τιμολογίων, τα οποία με βάση το Μνημόνιο πρέπει να απελευθερωθούν ως τον Ιούνιο του 2013 και τονίζει ότι αν, ως προσωρινό μέτρο η ΡΑΕ θελήσει να διατηρήσει τη δυνατότητα ρύθμισης για κάποιο χρονικό διάστημα, τότε θα πρέπει τα τιμολόγια να διαμορφώνονται κατά τρόπο που να αντανακλούν τις τιμές χονδρικής και μάλιστα με μηχανισμούς που σε τακτά χρονικά διαστήματα θα διασφαλίζουν ότι τα τιμολόγια αντικατοπτρίζουν τις όποιες μεταβολές.
Επίσης προτείνει την άμεση κατάργηση του συνδυασμού δύο μηχανισμών, του Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους (ενός συστήματος εγγύησης εσόδου για τις θερμικές μονάδες) με τον Μηχανισμό Υποβολής των Προσφορών Εγχυσης. Η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι το σύστημα αυτό επιτρέπει σε μονάδες με ακριβό εισαγόμενο καύσιμο να παραμένουν σε λειτουργία όταν δεν είναι απαραίτητες και να υποκαθιστούν φθηνότερο καύσιμο.
Οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί, στις προτάσεις που κατέθεσαν, χαρακτηρίζουν ως προσωρινό και μεταβατικό τον μηχανισμό ανάκτησης μεταβλητού κόστους και ζητούν να παραμείνει σε ισχύ το σύστημα των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος (μηχανισμός αμοιβής των μονάδων) στο νέο μοντέλο αγοράς.
Τέλος η ΔΕΗ προτείνει το όλο ζήτημα των υδροηλεκτρικών μονάδων να αποτελέσει αντικείμενο ξεχωριστής διαβούλευσης.