Έχουμε το περισσότερο χρυσάφι στην Ευρώπη
Του Κώστα Χαρδαβέλλα
Αυτή η συγκλονιστική διαπίστωση που αποκαλύπτει όμως το μέγεθος του εθνικού εγκλήματος, που έχει γίνει σε βάρος της Ελλάδας από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις που έκρυβαν το θησαυρό που έχει στα σπλάχνα της η ελληνική γη, περιλαμβάνεται σε επίσημη έκθεση του Bloomberg, ενός παγκόσμιου κύρους και αξιοπιστίας οικονομικού φορέα.
Παρουσιάζοντας τα σχέδια των εταιρειών «El Dorado Gold» και «Glory Researchers», που θα προχωρήσουν στην εξόρυξη του ελληνικού χρυσού σε Θράκη και Χαλκιδική, ο Bloomberg αναφέρει:
Με ετήσια παραγωγή χρυσού 425.000 ουγγιές και από τις δύο εταιρείες, το 2016 τα έσοδα θα ξεπεράσουν τα 725 εκατ. δολάρια, ενώ νέες 1.700 θέσεις εργασίας θα απορροφήσουν ανέργους στις περιοχές Σκουριών Χαλκιδικής, Πέραμα Έβρου και Σαπών Ροδόπης. Με τις 425.000 ουγγιές η Ελλάδα γίνεται πρωταθλήτρια εξόρυξης χρυσού στην Ευρώπη, ξεπερνώντας τη Φινλανδία που μέχρι τώρα είναι η πρώτη παραγωγός χώρα χρυσού στην Ευρώπη με μόλις 220.000 ουγγιές ετησίως.
Παράλληλα με τη διαπίστωση αυτή του Bloomberg που έχει προκαλέσει σοκ στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους η επίσημη έρευνα-μελέτη των καθηγητών Ορυκτολογίας στο ΑΠΘ, κ.κ. Κ. Ανανία-Τσιραμπίδη και Αν. Φιλιππίδη, που με επίσημα στοιχεία παρουσιάζει την αξία των ορυκτών στην Ελλάδα που παραμένουν ανεκμετάλλευτα και ανέπαφα στα 1,5 τρισ. ευρώ.
Η διαπίστωση αυτή των δύο σημαντικών Ελλήνων επιστημόνων στηρίζεται σε δικές τους έρευνες αλλά και σε διαπιστώσεις του Ινστιτούτου Γεωλογικών Μελετών των ΗΠΑ (USGS), του Ινστιτούτου Γεωφυσικών Ερευνών της Γαλλίας Fisher και της νορβηγικής εταιρείας σεισμικών ερευνών TGS-Nor, η οποία ήδη κάνει σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.
Μερικές από τις διαπιστώσεις της μελέτης Τσιραμπίδη-Φιλιππίδη για τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας:
Μαγνητίτης και περλίτης, αξία 22 δισ. ευρώ, υπάρχουν σε Χαλκιδική, Κοζάνη, Εύβοια, Λέσβο, Αντίπαρο και Έβρο.
Ζεόλιθος, υπάρχουν 600 τόνοι στη Θράκη, αξίας 18 δισ. ευρώ και χρησιμοποιείται σε ιχθυοκαλλιέργειες, συμπληρώματα διατροφής και αλλού.
Λιγνίτης, αξίας 269 δισ. ευρώ και βάρους 6,7 δισ. τόνων κυρίως στην περιοχή Κοζάνης, Πτολεμαΐδας.
Νικέλιο-χαλκός- χρυσός, συνολικής αξίας 56,80 δισ. ευρώ.
Φυσικό αέριο, όγκου 3,5 τρισ. κ.μ. αξίας 409 δισ. ευρώ.
Έπρεπε η Ελλάδα να φτάσει στο θάλαμο της εντατικής και να βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση για να έρθουν αυτές οι πληροφορίες στο φως και να αρχίσει τα πρώτα δειλά βήματα αξιοποίησης του ελληνικού ορυκτού πλούτου.
Τυχαίο; Δεν νομίζουμε.