Σκεπτικισμός και αντιδράσεις για Κατάρ

Σκεπτικισμό στην κυβέρνηση αλλά και τις...

2'

Σκεπτικισμό στην κυβέρνηση αλλά και τις αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου προκαλεί η ματαίωση του έργου κατασκευής τερματικού σταθμού υγροποιημένου πετρελαϊκού αερίου (LPG) και μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας.

Την ώρα που άρχισαν να αναπτερώνονται ελπίδες στην αγορά για νέες επενδύσεις, η κακή είδηση για την αποχώρηση του Κατάρ από το Κονσόρτσιουμ για τον Αστακό, προκαλεί ενδοκυβερνητικές τριβές αλλά και το γαϊτανάκι των αντιδράσεων, με πρώτη αυτή του ΣΥΝ: «Η εξέλιξη επιβεβαιώνει τις καταγγελίες μας και τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας για μια αδιαφανή επένδυση, που δεν εξυπηρετούσε το δημόσιο συμφέρον και εγκυμονούσε κινδύνους για το περιβάλλον» αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος.

Ο ΣΥΝ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει τη Βουλή για το φιάσκο, όταν μάλιστα αποδεικνύεται ότι τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, μόλις την Παρασκευή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα, ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Η επένδυση ήταν κρατική.
Καλεί τέλος την κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή το Μνημόνιο που υπεγράφη με το Κατάρ κατά την επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ, καθώς και όποια άλλα σχετικά έγγραφα.

Το θέμα έγινε γνωστό στην ελληνική πλευρά ύστερα από επιστολή που εστάλη από την πλευρά του Κατάρ στον υφυπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη. Όπως γνωστοποίησε ο κ. Κουβέλης σε απαντητική επιστολή, ο υφυπουργός Ενέργειας του Κατάρ τον ενημερώνει ότι «οι δύο καταρινές εταιρίες που συμμετείχαν στο κονσόρτσιουμ για την υλοποίηση του ενεργειακού κέντρου στον Αστακό, αποσύρουν το ενδιαφέρον τους, κρίνοντας ότι δεν είναι βιώσιμο το εν λόγω πρότζεκτ».

Ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι η καταρινή πλευρά αναγνωρίζει ότι από την πλευρά της Ελλάδας έγιναν οι κατάλληλοι χειρισμοί και ότι το πρόβλημα ανέκυψε μεταξύ των επιχειρηματιών που μετέχουν στην κοινοπραξία.

«Δεν τα βρήκαν οι επιχειρηματίες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης, διαβεβαιώνοντας ότι δεν επηρεάζεται κατά κανένα τρόπο η συμφωνία που υπέγραψε ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης στη Νέα Υόρκη, για επενδύσεις ύψους 5 δις δολαρίων.

Εξ ου και η συνεδρίαση στο επόμενο διάστημα της επιτροπής που συστάθηκε με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Στην κοινοπραξία για την εκτέλεση του έργου του Αστακού μετείχαν εκτός από τις δύο κρατικές καταρινές εταιρίες, η CCC και η Rosebud.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή