Πέντε μνηστήρες για τη ΣΕΚΑΠ
Στην «κούρσα» διεκδίκησης της καπνοβιομηχανίας, «ΣΕΚΑΠ», εκτιμάται ότι παραμένουν τουλάχιστον δύο από τους πέντε επενδυτές - κοινοπρακτικά σχήματα, που εκδήλωσαν αρχικά ενδιαφέρον στην πρώτη μη δεσμευτική φάση του σχετικού διαγωνισμού για την πώληση του 50,36% της εταιρείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ημερησία» και χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί η όλη διαδικασία της πρώτης φάσης του διαγωνισμού, η ελληνική, «Ηλίας Δ. Παπαδόπουλος Α.Ε.» και η βουλγαρική Alfa Finance Holding AD, σε συνεργασία με την Openmark Ltd. (Βρετανία), φέρονται να είναι τα δύο σχήματα, που διατηρούν «ζωντανό» το ενδιαφέρον τους για τη ΣΕΚΑΠ.
Η ελληνική επιχείρηση διατηρεί εμπορική συνεργασία με τη ΣΕΚΑΠ εδώ και πολλά χρόνια και είχε διεκδικήσει ανεπιτυχώς την καπνοβιομηχανία και στον προηγούμενο διαγωνισμό, ο οποίος κηρύχθηκε άγονος. Στην Alfa Finance Holding AD ρόλο έχει μάνατζερ, ο οποίος συμμετείχε έμμεσα και στην τελευταία προσπάθεια πώλησης της ΣΕΚΑΠ, καθώς συνεργαζόταν με την ινδική Bommidala Enterprises, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ θα επένδυε στη ΣΕΚΑΠ συνολικά πάνω από 70 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως να ευοδωθεί η προσπάθεια της.
Υποψήφιοι
Οι υπόλοιποι υποψήφιοι για τη ΣΕΚΑΠ είναι η Damco Energy Α.Ε. και η τουρκική Seba Dis Ticaret Ve Nakliyat A.S., η οποία έχει μακροχρόνια συνεργασία με την ελληνική καπνοβιομηχανία και παράγει για λογαριασμό της σειρά σημάτων.
Η τουρκική επιχείρηση συμμετείχε και στην προηγούμενη διαδικασία πώλησης, ενώ έχει δηλώσει ότι προτίθεται να συνεργαστεί με Έλληνα επενδυτή στη συγκεκριμένη επένδυση, εφόσον προκριθεί στην επόμενη φάση. Την πεντάδα των υφιστάμενων ενδιαφερόμενων για τη ΣΕΚΑΠ συμπληρώνει η York Capital Management Global Advisors LLC (ΗΠΑ), που είναι εταιρεία επενδυτικών κεφαλαίων παγκόσμιου βεληνεκούς, καθώς διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 14,5 δισ. δολαρίων.
Ο υποψήφιος επενδυτής για την καπνοβιομηχανία χρειάζεται να διαθέτει την απαιτούμενη χρηματοοικονομική ετοιμότητα, προκειμένου να προχωρήσει σε μία μίνιμουμ αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τάξης των 20 εκατ. ευρώ, αλλά και να δεσμευτεί σε ένα πλάνο επενδύσεων με κόστος από 5 έως 10 εκατ. ευρώ.
Η ΣΕΚΑΠ παρουσίασε μεγάλες ζημίες, τόσο το 2010 όσο και το 2011, με τα σωρευτικά αρνητικά αποτελέσματα της να διαμορφώνονται στη διετία σε πάνω από 33 εκατ. ευρώ.