Τα «πειράζει» με e- mail τελικά τα εργασιακά η …κυβέρνηση
Τις δικές του αντιπροτάσεις πάνω στα εργασιακά απέστειλε με e-mail ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στην Τρόικα, καθώς η διαπραγμάτευση, έστω και με αυτό τον τρόπο παραμένει συνεχής.
Το υπουργείο θεωρεί αναγκαίο να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Έτσι, αποδέχεται, κατ' αρχήν, την ανάγκη για μείωση του ύψους των αποζημιώσεων, επισημαίνοντας πως είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, αλλά θέτει ως «κόκκινη γραμμή» την εξαίρεση των παλαιότερων εργαζομένων. Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με το ΑΜΠΕ, τα στελέχη του υπουργείου εκτιμούν ότι, αν γίνει δεκτή στην παρούσα φάση η απαίτηση της Τρόικας για δραστική μείωση των αποζημιώσεων, που θα αφορά όλους ανεξαιρέτως τους εργαζομένους, θα προκαλέσει εκτίναξη της ήδη υψηλής ανεργίας, εφόσον η αγορά εργασίας θα στραφεί προς την αντικατάσταση των παλαιών «ακριβών» εργαζομένων με νέους, «φθηνότερους» εργαζόμενους.
Η εξέλιξη αυτή θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για τα κρατικά έσοδα και τη βιωσιμότητα των Ταμείων, εξαιτίας της μεγάλης απώλειας φόρων, ασφαλιστικών εισφορών και της αύξησης των επιδομάτων ανεργίας. Για τους εργαζομένους που θα προσληφθούν μετά την ψήφιση του νόμου, που θα επικυρώνει τη νέα συμφωνία, θα προβλέπονται, σύμφωνα με τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς, αποζημιώσεις, το ύψος των οποίων θα κινείται πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Επί της ουσίας, η αντιπρόταση του υπουργείου Εργασίας είναι μέχρι τα 16 χρόνια προϋπηρεσίας ο εργαζόμενος, όταν απολύεται, να παίρνει 12 μισθούς, όπως είναι και σήμερα.
Από τα 16 χρόνια όμως και πάνω να δίνονται έως έξι επιπλέον αποζημιώσεις, ανάλογα με τα επιπλέον χρόνια που έχει ο εργαζόμενος και με βάση ένα πλαφόν τουλάχιστον 2.000 ευρώ και όχι με βάση τα 586 ευρώ, όπως ζητάει η Τρόικα. Για τους νεοπροσλαμβανόμενους προτείνεται από εδώ και πέρα να ισχύσουν ως ανώτατο όριο αποζημίωσης οι 12 μηνιαίοι μισθοί μέχρι τα 16 χρόνια προϋπηρεσίας.
Σε ό,τι αφορά τις τριετίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στην κατάργησή τους και θεωρούν ότι το θέμα έχει νομοθετηθεί από το δεύτερο Μνημόνιο και, κατά συνέπεια, έχει κλείσει, η δε επαναφορά του θέματος συνιστά στην ουσία αναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης. Το υπουργείο Εργασίας, από την άλλη, ζητά οι τριετίες να διατηρηθούν και να παραμείνουν ως αναπόσπαστο κομμάτι της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η θέση του υπουργείου Εργασίας είναι πως οι τριετίες έχουν ένα ιδιαίτερα έντονο πολιτικό, κοινωνικό συμβολισμό και γι' αυτό πρέπει να διατηρηθούν.
Διαβάστε επίσης:
Τσούκαλης:Η ΔΗΜΑΡ δεν μπλοφάρει για τα εργασιακά – δεν θα τα ψηφίσει