Kαμπάνια ελαιολάδου made in Greece στη Γερμανία
Τα περιθώρια εξαγωγής τυποποιημένου ελαιολάδου made in Greece στη Γερμανία είναι τεράστια, καθώς ο τζίρος ελληνικών εταιρειών και συνεταιρισμών προς τη χώρα αυτή κινείται στα επίπεδα των 21,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο 17 εκατ. αφορούν το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.
Το σχέδιο που προωθεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης στηρίζεται στο σκεπτικό να βάλει το ελληνικό ελαιόλαδο στην κουζίνα μαγείρων και σεφ γνωστών εστιατορίων και ξενοδοχείων...της Γερμανίας όπου κυριαρχούν αντίστοιχα προϊόντα της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Πώς όμως θα μπει το ελληνικό λάδι στις κουζίνες των Γερμανών σεφ; Κατ' αρχάς, το σχέδιο μιλά για τη δημιουργία και τη διανομή σε επαγγελματίες του χώρου (σεφ, μαγείρους, τουριστικά στελέχη, κ.ά.) ενός οδηγού ποιότητας του ελληνικού ελαιολάδου με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα διατροφικά οφέλη κλπ.
Ταυτόχρονα, θα δημιουργηθεί και θα μοιραστεί σε ξενοδοχεία και εστιατόρια μια λίστα, ένας «άτλαντας» όπως τον αποκαλεί ο κ. Τσαυτάρης, που θα περιλαμβάνει και τα 25 ελληνικά ελαιόλαδα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ). Ενδεικτικά, αναφέρουμε τα ελαιόλαδα Αποκόρωνα Χανίων, Βιάννου και Πεζών Ηρακλείου, Σητείας, Κρανιδίου, Καλαμάτας, Πέτρινων Λακωνίας, Τροιζηνίας,
Ακόμη, διερευνάται η δυνατότητα δημιουργίας ειδικής ιστοσελίδας αποκλειστικά για το ελληνικό ελαιόλαδο στα ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το προϊόν και τις ελληνικές εταιρείες. Στην καμπάνια θα συμβάλουν και τα χιλιάδες ελληνικά εστιατόρια της Γερμανίας όπου και εκεί θα γίνει προσπάθεια να μπει το ελληνικό ελαιόλαδο στην κουζίνα τους, από την οποία συχνά απουσιάζει.
Πέρυσι η αξία εξαγωγών ελαιολάδου στη Γερμανία ανήλθε στα 21,5 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 2,2% έναντι του 2010. Από το ποσό αυτό, περίπου 16,8 εκατ. αφορούσαν την αξία του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, που σε ποσότητα έφθασε τους 4.400 τόνους.
Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελλήνων Εξαγωγέων, το πρώτο εξάμηνο του 2012 οι εξαγωγές παρθένου ελληνικού ελαιολάδου προς ΕΕ και τρίτες χώρες έφθασαν στα 97 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, οι εξαγωγές ανακάμπτουν. Ετσι, τον Αύγουστο σημειώθηκε αύξηση σχεδόν 72%.