Γ. Μέργος: Στο επίκεντρο οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα
Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα ήταν το κύριο θέμα της διεθνούς οικονομικής συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Εθνικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών «Δηµόκριτος».
Τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας και τους επόμενους στόχους για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας παρουσίασε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, καθηγητής Γεώργιος Μέργος.
Ο κ. Μέργος υποστήριξε ότι σύντομα η Ελλάδα θα επιτύχει μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα, με την εξαίρεση των πληρωμών για καύσιμα.
Σε μια λεπτομερή παρουσίαση των στοιχείων για την ελληνική ανταγωνιστικότητα, ο κ. Μέργος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι δείκτες μελλοντικής οικονομικής δραστηριότητας για την Ελλάδα αρχίζουν να δείχνουν προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης.
Παρόλο που οι ενδείξεις είναι θετικές, η εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα παρουσίασε αύξηση, όμως πενιχρή. Το κλίμα αναμένεται να αντιστραφεί με τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και της λειτουργίας των αγορών εντός του 2012, σύμφωνα με τον κ. Μέργο.
Για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στόχος είναι η απελευθέρωση προϊόντων, υπηρεσιών και αγοράς εργασίας, όπως ανέφερε στην παρουσίασή του με τίτλο «Διαμορφώνοντας το μέλλον: Οικονομικές μεταρρυθμίσεις, Ανταγωνιστικότητα και Ανάπτυξη στην Ελλάδα».
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών παρουσίασε τις αλλαγές προς ευέλικτες σχέσεις εργασίας, όπως η part-time απασχόληση, η μείωση του κόστους για την εργασία των νέων, η μείωση κατά 22% στον κατώτατο μισθό και η περικοπή κατά 20% της αμοιβής των υπερωριών. Επίσης, σημείωσε την αύξηση του ορίου των απολύσεων από 2 σε 5% ανά μήνα, την αποδυνάμωση των συλλογικών συμβάσεων και τη μείωση της μετενέργειας.
Ευκαιρίες ξένων επενδύσεων αποτελούν οι προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις -και περιουσία- του δημοσίου. Η αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων, εφόσον συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και επιτευχθεί, θα συμβάλει στη δημιουργία πρόσθετων αξιών και θέσεων εργασίας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μέργος τόνισε ότι αντίθετα με την άποψη πολλών ότι η έξοδος της ελληνικής οικονομίας από την κρίση θα είναι μια μακρόσυρτη διαδικασία αναιμικής ανάκαμψης, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η ανάκαμψη αυτή να είναι ραγδαία, καθώς η οικονομία και το ψυχολογικό κλίμα που την τροφοδοτεί μπορεί να μπουν σε έναν ενάρετο κύκλο.