DW: «Διστακτικά μηνύματα στήριξης για την Ελλάδα»

Ελπιδοφόρα, αλλά και δυσοίωνα σημάδια για την Αθήνα βλέπει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων μετά το Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνεται η σαφής πλέον διάθεση των Ευρωπαίων εταίρων να προχωρήσουν σε μία κίνηση διευκόλυνσης προς την Ελλάδα, για παράδειγμα στην κατεύθυνση της χρονικής επιμήκυνσης. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι προγνώσεις για μεγαλύτερη ύφεση στην ελληνική οικονομία, νέα φορολογικά βάρη και αυξανόμενη ανεργία, τις οποίες επιβεβαιώνουν και οι χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών στη Βουλή των Ελλήνων.

«Το αργότερο από αυτήν την Τετάρτη συνειδητοποιούμε ότι το ερώτημα δεν είναι αν, αλλά πώς και υπό ποιες προϋποθέσεις θα δοθούν διευκολύνσεις προς την Ελλάδα» επισημαίνει η ανταπόκριση του γερμανικού πρακτορείου από τις Βρυξέλλες αποτιμώντας τις διαβουλεύσεις του Γιούρογκρουπ και τονίζοντας ότι «το αίτημα της Αθήνας για περισσότερο χρόνο και περισσότερα χρήματα σύντομα θα εισακουστεί». ‘Όλα αυτά προφανώς υπό την προϋπόθεση ότι θα «έχουν επιλυθεί τα εκκρεμή ζητήματα» στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν του Γιούρογκρουπ.

Βίζερ: «Όλα στο τραπέζι»

Μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία, ο επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «βλέποντας κανείς την πολύ εντατική προσπάθεια που καταβάλλουν οι Έλληνες, θα πρέπει να εξετάσει κανείς έναν κάπως πιο ήπιο ρυθμό προσαρμογής». Ο Γερμανός αξιωματούχος επισημαίνει ότι πολύ, μα πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό το 2014 και εκεί μπορεί να υπάρξει μία αναβολή κατά ένα ή δύο χρόνια.

Ποιος θα καλύψει το επιπλέον κόστος που θα προέκυπτε από μία τέτοια απόφαση; Αυτό το κόστος μπορεί να καλυφθεί από το σημερινό πρόγραμμα διάσωσης και χωρίς νέα δάνεια υποστηρίζει ο Βίζερ, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένες ενέργειες. Σχετικά με φήμες περί επικείμενου νέου κουρέματος, η απάντησή του ήταν ενδιαφέρουσα όσο και αινιγματική: «Αυτό δεν έχει σχέση με τη δουλειά της Τρόικας» λέει ο Γερμανός αξιωματούχος.

«Όλα είναι στο τραπέζι» δηλώνει κοινοτικός αξιωματούχος στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων μετά την ολοκλήρωση του Γιούρογκρουπ της Τετάρτης, διευκρινίζοντας ότι αυτό ισχύει όχι μόνο για τις διευκολύνσεις προς την Ελλάδα, αλλά και για ενδεχόμενο αντιστάθμισμά της προς τους πιστωτές, για παράδειγμα την ενδεχόμενη θέσπιση ενός ειδικού λογαριασμού, ώστε να αποπληρώνεται εγκαίρως το ελληνικό χρέος.