Πολλά ανοιχτά θέματα στην Ελλάδα βλέπει...το Βερολίνο
«Στο παρελθόν δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι βρισκόμασταν πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα και πολύ κοντά σε μία συμφωνία εντός της Τρόικας», φέρεται να δηλώνει στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που δεν κατονομάζεται. Ωστόσο, το ίδιο πρόσωπο διευκρινίζει ότι «η εντύπωση αυτή δεν ήταν πάντα ορθή».
«Υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα, μια σειρά ανοιχτών θεμάτων στους κόλπους της Τρόικας όσον αφορά τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα. Υπάρχουν επίσης ανοιχτά θέματα εντός του Eurogroup», αναφέρει το στέλεχος του γερμανικού υπουργείου. Το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά ισχυριζόταν πριν από λίγο καιρό ότι οι διαπραγματεύσεις για τη συνέχιση της βοήθειας βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωσή τους, αφορούσε μόνο το κενό χρηματοδότησης ύψους 13,5 δις. ευρώ από το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης, διευκρινίζει ο εκπρόσωπος, επιβεβαιώνοντας ότι «πράγματι οι συνομιλίες αυτές βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή τους». Αλλά αυτό είναι μόνο ένα μέρος του συνολικού συμπλέγματος.
Ζητούμενο μια βιώσιμη λύση
Ζητούμενο παραμένει, σύμφωνα με το στέλεχος του υπουργείου, η αναζήτηση μιας αξιόπιστης και βιώσιμης λύσης για την Ελλάδα. «Τα περιεχόμενα είναι σημαντικότερα από την κατάρτιση ενός χρονοδιαγράμματος», λέει χαρακτηριστικά το στέλεχος, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν θα αποτελέσει κεντρικό σημείο της συνόδου του G20 στο Μεξικό, αλλά σίγουρα θα συζητηθεί στο περιθώριο.
Χθες, πάντως, το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν αναμένει γρήγορα αποφάσεις για την βοήθεια προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με τo DPA ο γερμανός υπουργός Οικονομικών τοποθετεί τις αποφάσεις για περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα στα μέσα Νοεμβρίου και περιμένει την τελική έκθεση όχι νωρίτερα από τις 11 ή 12 Νοεμβρίου.
Τα ταμειακά αποθέματα της Ελλάδας επαρκούν ως τις 16 Νοεμβρίου, αλλά ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι δεν θα πρέπει να ληφθούν ανεύθυνες αποφάσεις υπό την πίεση του χρόνου και συμπλήρωσε ότι ήταν στο χέρι των Ελλήνων να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
ΠΗΓΗ: DW