WSJ: Νέος γύρος προβλημάτων για το ελληνικό χρέος
Αυτό θα μπορούσε να δώσει χρόνο στην Ελλάδα, παρότι ίσως αποδειχθεί πρόχειρη «επιδιόρθωση». Αν η Ελλάδα υπερβεί τον σκόπελο της ψήφισης των μέτρων, θα χρειαστεί διετή επιμήκυνση καθώς η οικονομία της έχει δοκιμαστεί περισσότερο απ' ό,τι προβλεπόταν.
Όπως αναφέρει το euro2day.gr το ποσό που απαιτείται, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι 40 δισ. ευρώ και η Ε.Ε. εξετάζει σενάρια όπως η μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που έδωσε, μια επιλογή περισσότερο «εφικτή» πολιτικά από το να «μειώσει» το συνολικό ποσό των δανείων. Ένα moratorium στις πληρωμές τόκων ως το 2016 θα εξασφαλίσει ποσό 23 δισ. ευρώ και σε συνδυασμό με λύσεις όπως το «ρολάρισμα» εντόκων γραμματίων μπορεί να καλύψει το απαιτούμενο ποσό, εκτιμά η Credit Suisse.
Aκόμα και αν λυθεί το πρόβλημα του χρηματοδοτικού κενού, παραμένει το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους, το οποίο θα φτάνει το 189% του ΑΕΠ το 2013, πολύ μακριά από τον στόχο του 120% του ΑΕΠ, που έχει τεθεί για το 2020. Το ΔΝΤ πιέζει για ανακούφιση από το βάρος του χρέους, αλλά η αναδιάρθρωση από τους επίσημους πιστωτές (κράτη, ΕΚΤ) δείχνει πολιτικά ανέφικτη έναν χρόνο πριν από τις γερμανικές εκλογές, σημειώνει η εφημερίδα. Άλλωστε η ΕΚΤ έχει αρνηθεί την αναδιάρθρωση των ελληνικών τίτλων που διακρατεί. Η επαναγορά χρέους, κάτι που ουσιαστικά θα είναι νέα αναδιάρθρωση, δείχνει αποδεκτό μέτρο.
Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν εξαρτάται από τις διεθνείς αγορές, δεν υπάρχει άλλη άμεση ανάγκη για πλήρη αναδιάρθρωση "εδώ και τώρα", σημειώνει η εφημερίδα.
Η Ελλάδα έχει ορισμένα θετικά, όπως το ότι βρίσκεται κοντά σε πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά το τέλος της κρίσης δείχνει να βρίσκεται μακριά. Όπως σημειώνει η WSJ, αν δεν περάσουν τα μέτρα από τη βουλή, η αντίδραση των αγορών μπορεί να είναι ισχυρή καθώς οι επενδυτές θα δουν πως αυξάνει το ρίσκο του Grexit. Αλλά ακόμα και αν η Ευρώπη τη «βγάλει καθαρή», και πάλι δεν θα πρόκειται για τον τελευταίο γύρο των προβλημάτων με το ελληνικό χρέος.