Έκδοση νέων χαρτονομισμάτων ευρώ από το 2013

Αντικατάσταση των χαρτονομισμάτων του ευρώ αναμένεται να αρχίσει από το 2013, με στόχο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να καταστούν τα νέα ευρώ ασφαλέστερα έναντι του κινδύνου από επίδοξους παραχαράκτες.

Όπως μεταδίδεται από την Ντόιτσε Βέλλε (Φωνή της Γερμανίας), σε περίπου 6,5 εκατομμύρια ευρώ υπολόγισε η γερμανική Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος την αξία των πλαστών χαρτονομισμάτων, τα οποία ευρίσκονταν σε κυκλοφορία στη χώρα κατά το 2011.

Συγκρινόμενα πάντως με τη συνολική ποσότητα χρήματος που κυκλοφορεί, είναι εξαιρετικά μικρό ποσό και, όπως λέει χαρακτηριστικά ο Χέλμουτ Σέφερ, υπάλληλος της Υπηρεσίας Δίωξης του Εγκλήματος στο κρατίδιο της Βαυαρίας, "η ζημιά που προκαλείται στη δημόσια οικονομία είναι σε κάθε περίπτωση αμελητέα".

Στόχος της έκδοσης νέων χαρτονομισμάτων από πλευράς ΕΚΤ είναι να αποτρέψει επίδοξους παραχαράκτες να φτιάξουν πλαστά ευρώ.

Αυτοί χρειάζονται συνήθως κάποιο χρονικό διάστημα, προκειμένου να αναλύσουν τα νέα χαρτονομίσματα πριν να αρχίσουν να τα παραχαράσσουν και, όταν έχει περάσει πια αρκετός χρόνος, ώστε οι παραχαράκτες να έχουν τελειοποιήσει τη δουλειά τους, τότε, από τη σκοπιά της εκάστοτε Κεντρικής Τράπεζας, πρέπει να εκδίδονται νέα, πιο ασφαλή χαρτονομίσματα.

Επίσης, πολλά από τα σημερινά χαρτονομίσματα ευρώ είναι φθαρμένα, καθώς κυκλοφορούν τα τελευταία 10 έτη και η αντικατάστασή τους αποτελεί και μίαν ευκαιρία να βελτιωθούν και οι προδιαγραφές ασφάλειάς τους.

Ο καλλιτέχνης Χανς-Γιούργκεν Κουλ είναι ειδικός σε ό,τι αφορά τα χαρτονομίσματα, υπήρξε και ο ίδιος παραχαράκτης, πράξη για την οποία είχε καταδικασθεί σε εξαετή φυλάκισης και, όπως ανέφερε στην Ντόιτσε Βέλλε, "ο κωδικός της ΕΚΤ στην μπροστινή πλευρά είναι ελάχιστα ανάγλυφος".

"Μόνον με πολύ μεγάλη προσπάθεια μπορεί να τον αισθανθεί κανείς και αυτό σημαίνει ότι ένας στοιχειωδώς καλός πλαστογράφος δεν αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα", είπε ο κ. Κουλ, προσθέτοντας ότι "η βασική δυσκολία για τους παραχαράκτες είναι η υδατογραφία και το ολόγραμμα".

Ο Χέλμουτ Σέφερ, από την Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος της Βαυαρίας, θεωρεί πάντως ότι, ακόμη και αν εκδοθούν νέα χαρτονομίσματα από την ΕΚΤ το 2013, η πλαστογράφησή τους δεν πρόκειται να σταματήσει.

"Φυσικά γίνεται προσπάθεια, προκειμένου να γίνει δύσκολη η ζωή των παραχαρακτών, πιστεύω όμως ότι δεν θα υπάρξουν ποτέ απολύτως ασφαλή χαρτονομίσματα", είπε ο κ. Σέφερ.

Μετά το πέρασμα κάποιων ετών, οι παραχαράκτες κατορθώνουν πάντα να βρίσκουν τον τρόπο να πλαστογραφήσουν τα χαρτονομίσματα και αυτό θα εξακολουθήσει να συμβαίνει και στο μέλλον, όπως εκτιμά ο κ. Κουλ.