Spiegel: Nέο «κούρεμα» σημαίνει απώλειες 17,5 δισ. για την Γερμανία
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι, σύμφωνα με την έκθεση της τρόικας, η διετής παράταση στο ελληνικό πρόγραμμα θα δημιουργήσει ένα κενό της τάξης των 32 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, η προοπτική της ανάκαμψης του «Έλληνα ασθενή» διαγράφεται σκοτεινή, παρά τα δύο προγράμματα βοήθειας και τη μερική διαγραφή από τους ιδιώτες πιστωτές, ενώ υπάρχουν αμφιβολίες για το αν το 2020 το χρέος θα είναι της τάξης του 120%.
Έχει γίνει πλέον σαφές ότι χωρίς σκληρά μέτρα και «κούρεμα», ο στόχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για βιωσιμότητα του χρέους το 2020 δεν θα επιτευχθεί, αλλά ένα νέο «κούρεμα» το αποτρέπει το Βερολίνο. Η Γερμανία μέχρι τώρα έχει δώσει 35,2 δισ. σε δάνεια και εγγυήσεις για την Αθήνα. Αυτό σημαίνει, λέει το Der Spiegel, ότι αν γίνει «κούρεμα» στον επίσημο τομέα, η Γερμανία θα πρέπει να παραιτηθεί ενός ποσού κοντά στα 17,5 δισ. ευρώ.
Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι 7,5 δισ. ευρώ έχουν δοθεί από την τράπεζα KFW στο πρώτο πακέτο βοήθειας στην Αθήνα και άλλα 10 δισ. από τον EFSF. Όλα αυτά, κατά το δημοσίευμα, σχετίζονται και επηρεάζουν τις επόμενες εκλογές στη Γερμανία και την προσπάθεια της χώρας για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2014.
Μέχρι την επόμενη Τρίτη, η τρόικα με την ευρωομάδα θα πρέπει να καταλήξουν σε ένα σχέδιο για την επιμήκυνση και την κάλυψη του κενού χρηματοδότησης, και ο συντάκτης του δημοσιεύματος διερωτάται αν μπορεί να είναι κάτι άλλο εκτός από «κούρεμα».
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται η πρόθεση της γερμανικής πλευράς να διαθέσει στην Ελλάδα και τις τρεις δόσεις συνολικού ύψους 45 δισ. ευρώ, με αντάλλαγμα ένα κατάλληλο μηχανισμό ελέγχου, θέμα το οποίο, όπως αναφέρει, είναι ακόμα ανοιχτό. Ό,τι και αν αποφασιστεί, το γερμανικό κοινοβούλιο θα πρέπει να αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα, μετά την απόφαση της ευρωομάδας, επισημαίνοντας την αναγκαστική συμμετοχή του ΔΝΤ στην υπόθεση.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται και το εσωτερικό ζήτημα της συμμαχικής κυβέρνησης στη Γερμανία, όπου διάφορες πλευρές θέλουν να αποκλείσουν ένα δεύτερο «κούρεμα», γιατί, όπως έχουν επιχειρηματολογήσει, θα επιβάρυνε τους Γερμανούς φορολογούμενους, και αντιτείνουν ότι οι εναλλακτικές λύσεις είναι η χρηματοδότηση από περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό, σημειώνεται, μόλις και μετά βίας θα μπορούσε να είναι αρκετό να βοηθήσει την Αθήνα, και υπενθυμίζει τις δηλώσεις του προέδρου του οικονομικού συμβουλίου του κόμματος της Μέρκελ για αυστηρές μεταρρυθμίσεις και ένα νέο «κούρεμα».
Πηγή: ΕΡΤ