Η Λαγκάρντ επιμένει στο «κούρεμα» με την Μέρκελ να «κοιτάει αλλού»…

Την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της το συντομότερο δυνατόν, υπογράμμισε ξανά η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Λαγκάρντ επιμένει στο «κούρεμα» με την Μέρκελ να «κοιτάει αλλού»…
2'

Η κ. Λαγκάρντ, η οποία βρίσκεται στη Μανίλα στο πλαίσιο περιοδείας της στην Ασία, συντόμευσε το ταξίδι της στην περιοχή για να παρευρεθεί στη συνάντηση των υπουργών της ευρωζώνης στις 20 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

«Δεν έχει τελειώσει μέχρι να τραγουδήσει η χοντρή κυρία, όπως λένε», δήλωσε, όταν ερωτήθηκε, αν πιστεύει πως μια συμφωνία για τον τρόπο μείωσης του χρέους της Ελλάδας θα επιτευχθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

«Είναι θέμα σκληρής δουλειάς, επιμονής, εξασφάλισης ότι επικεντρώνουμε στον ίδιο στόχο ο οποίος είναι να μπορέσει η Ελλάδα να λειτουργήσει σε βιώσιμη βάση, να μπορέσει να ανακάμψει, να μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της και να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.

Ως γνωστόν, το ΔΝΤ επιθυμεί να υπάρξει νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, με την πρόταση αυτή όμως διαφωνεί η Ε.Ε., που αντιπροτείνει να μετατεθεί για το 2022 ο στόχος μείωσής του στο 120% του ΑΕΠ. Όμως το Ταμείο επέμεινε και πάλι στη μείωση του χρέους το 2020, ενώ το Eurogroup τάχθηκε υπέρ του να αλλάξει από το 2020 στο 2022 το έτος κατά το οποίο το δημόσιο χρέος θα πρέπει να έχει μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ.

Από την πλευρά της η γερμανίδα καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ απέρριψε και πάλι το ενδεχόμενο κουρέματος: «Η θέση μας περί αναδιάρθρωσης (ενν. του ελληνικού χρέους) δεν έχει αλλάξει- ούτε και πρέπει να αλλάξει» είπε.

Η επίλυση της διαφωνίας για τον τρόπο επίτευξης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους είναι κρίσιμη. Προχθές, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως η νέα δόση του δανείου προς τη χώρα μας «αναμένεται να εκταμιευθεί κανονικά», αφότου λυθεί το ζήτημα της βιωσιμότητας.

Η Λαγκάρντ δήλωσε ακόμη πως η ανακοινωθείσα ύφεση της ευρωζώνης κατά το τρίτο τρίμηνο «δεν αποτέλεσε ακριβώς έκπληξη» για το ΔΝΤ, το οποίο είχε προβλέψει πως η οικονομία της περιφέρειας αυτής θα σημειώσει πτώση το 2012, αλλά θα ανακάμψει το 2013.

«Πιστεύουμε βεβαίως πως αυτό θα συμβεί το 2013 εφόσον αυτοί που αποφασίζουν την πολιτική ενεργήσουν και κάνουν ό,τι πιστεύουμε όλοι πως είναι απαραίτητο και κατάλληλο για να υπάρξει ανάκαμψη από την κρίση», δήλωσε η Λαγκάρντ.

Διαβάστε επίσης:

Η «μητέρα των μαχών» την Τρίτη με την Ελλάδα ανάμεσα σε ΔΝΤ και Μέρκελ

ΔΝΤ: Δεν φεύγουμε από την Ελλάδα

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή