Ποιοι προσπαθούν να ξεπλύνουν τον Κυριακίδη;
Οπως έγραφε πριν μερικές εβδομάδες το newsbomb.gr, το τελευταίο διάστημα η υπόθεση μυρίζει όλο και περισσότερο «κουκούλωμα»... Σα να μην έφτανε αυτό, τώρα κάποιοι προσπαθούν να ξεπλύνουν και τον ίδιο τον Κυριακίδη και να τον επαναλανσάρουν στην ελληνική κοινωνία, σα να μην έχει συμβεί τίποτα, διοχετεύοντας μάλιστα στον Τύπο δημοσιεύματα για επικείμενες business του στις ΗΠΑ! Για να γίνει σαφές: την ώρα που ο επιχειρηματίας είναι κατηγορούμενος για το μεγαλύτερο τραπεζικό σκάνδαλο στην ελληνική ιστορία, αλλά -περιέργως...- η υπόθεση δεν προχωρά σε δικαστικές αποφάσεις/καταδίκες, αίφνης μας τον εμφανίζουν λες και είναι ο κ. «πεντακαθαρίδης», που κάνει και δουλειές στο Αμέρικα!
Είναι γνωστές οι σχέσεις που είχε ο Πέτρος Κυριακίδης και οι συνεργάτες του με τις ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση, το 2012, του συνταξιούχου πλέον διπλωμάτη και πρώην πρέσβη στην Αθήνα Ντανιελ Σπέρχαρντ, στη θέση του εκτελεστικού προέδρου της Proton Bank.
Ετσι, πληροφορίες θέλουν -μετά την ολοκλήρωση των αμερικανικών εκλογών- κύκλοι της Ουάσιγκτον και του πολύ σημαντικού θεσμικού παράγοντα, Ζ. Μπρεζίνσκι, να κάνουν μια σημαντική προσπάθεια για να απεμπλέξουν τον Κυριακίδη από τις δικαστικές περιπέτειες και τις έρευνες που γίνονται στην Ελλάδα για την επιχειρηματική του δραστηριότητα και να του ανοίξουν ένα «παράθυρο ευκαιρίας» εμπλέκοντας το όνομά του σε δήθεν μπίζνες στις ΗΠΑ.
Το ιστορικό της Proton Bank
Τον τελευταίο χρόνο στους κύκλους των ελεγκτών της Τράπεζας της Ελλάδος που ερευνούσαν τις συναλλαγές της Proton επικρατούσε ανησυχία. Ξεκινώντας από τον Ιανουάριο 2011 και κατά τους έξι μήνες ως τον Ιούνιο που οι ελεγκτές επεξεργάστηκαν τις καταγγελίες που δέχτηκαν για την Proton –εκείνη δηλαδή της υπεξαίρεσης των 51 εκατομμυρίων που, εγκαινιάζοντας έναν αμφιλεγόμενο νόμο, επιστράφηκαν προτού εκδικαστεί η υπόθεση αλλά και νωρίτερα την κίνηση τεσσάρων ιδιωτών να εξαγοράσουν το 7,33 % της Proton χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά– και ανακάλυψαν πλειάδα «σκελετών» στη ντουλάπα της πολύπαθης επενδυτικής τράπεζας, οι περισσότεροι από τους οποίους σχετίζονται με δανειοδότηση ζημιογόνων επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων και σημαντικού αριθμού εταιρειών συμφερόντων Κυριακίδη. Το ποσό που ξοδεύτηκε σε επισφαλή δάνεια λέγεται πως αγγίζει τα 700 εκατ. ευρώ. Οι ελεγκτές προώθησαν την υπόθεση στην Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος και στον επικεφαλής της, Παναγιώτη Νικολούδη, και πλέον τη χειρίζεται ο αρμόδιος εισαγγελέας, Ιωάννης Δραγάτσης.