Η ανάκαμψη θα έρθει από τις εξαγωγές;

Άλμα σημειώνουν οι ελληνικές εξαγωγές το 2012, ενώ την ίδια ώρα μειώνονται οι εισαγωγές, πράγμα που δίνει ελπίδες για ανάκαμψη της οικονομίας.

Η ανάκαμψη θα έρθει από τις εξαγωγές;
3'

Δεν είναι μόνο η Ελλάδα. Όλες οι χώρες του Νότου -οι τόσο ταλαιπωρημένες από την κρίση- παρουσιάζουν παρόμοια μεγέθη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat την περασμένη εβδομάδα, η χώρα μας και η Πορτογαλία πρωτοστατούν σ' αυτήν τη νέα τάση, που ίσως δόσει επιτέλους μια λύση στο μεγάλο πρόβλημα της κρίσης.

Από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat προκύπτει ότι οι εξαγωγές μας στο διάστημα Ιανουάριος - Αύγουστος 2012 εκτινάχτηκαν κατά 11%, ενώ την ίδια ώρα οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 13%, Στην Πορτογαλία, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 10% και οι εισαγωγές σημείωσαν πτώση 5%. Τον Σεπτέμβριο, οι ελληνικές εξαγωγές ενισχύθηκαν 9,7% σε σχέση με τον Αύγουστο, δείχνοντας πως η πορεία όχι μόνο δεν είναι προσωρινή, αλλά και έχει δυναμική για μια πραγματική "έκρηξη".

Ιταλία, Ισπανία επίσης ακολουθούν με κοντινούς ρυθμούς δίνοντας ώθηση στο εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης και αυξάνοντας τις ελπίδες για μια ανάκαμψη στον ευρωπαϊκό Νότο. Μ' αυτές τις εξελίξεις και σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που έδωσε η Eurostat, το εμπορικό πλεόνασμα στη ζώνη του ευρώ διευρύνθηκε τον Σεπτέμβριο στα 9,8 δισ. ευρώ από 1,7 δισ. ευρώ που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα.

Σύμφωνα με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, συνολικά στην ευρωζώνη, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,1% σε μηνιαία βάση τον Σεπτέμβριο, ενώ πτώση 2,7% σημείωσαν και οι εισαγωγές. Την ίδια ώρα όμως, και παρά την ύφεση, στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, οι εξαγωγές αυξάνονται και οι εισαγωγές μειώνονται. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Κατ' αρχάς ότι οι πολίτες του Νότου έχουν αρχίσει να εκτιμούν τα δικά τους προϊόντα, μειώνοντας έτσι τις εισαγωγές. Στην στήλη μας "Ψωνίζουμε Ελληνικά", σάς παρουσιάζουμε κάθε εβδομάδα σημαντικές ελληνικές επιχειρήσεις που επιμένουν ελληνικά και που τα προϊόντα τους δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από τα αντίστοιχα εισαγόμενα.

Αν η ελληνική οικονομία καταφέρει να σταθεί και πάλι στα πόδια της, βασισμένη στην δική της παραγωγή, τουλάχιστον για τα προϊόντα που μπορούν να παραχθούν στην Ελλάδα (δεν μιλάμε τώρα να ανοίξουν από τη μία μέρα στην άλλη εργοστάσια αυτοκινήτων ή ηλεκτρονικών υπολογιστών), αυτό θα σημαίνει με πολύ απλά λόγια ότι τα χρήματα των Ελλήνων δεν θα φεύγουν στο εξωτερικό, σε αγορές προϊόντων που οι φόροι τους και η τα κέρδη τους θα πηγαίνουν στα ταμεία άλλων χωρών, ενώ θα μπορούσαν να μπαίνουν σ' αυτά του ελληνικού κράτους. Και, βεβαίως, όσο περισσότερες ελληνικές εταιρείες είναι βιώσιμες, αφού θα πωλούν στους Έλληνες, τόσο περισσότεροι συμπατριώτες μας θα βρίσκουν δουλειά. Στο επόμενο, και πιο σημαντικό στάδιο, η αύξηση των εξαγωγών, θα δώσει ακόμη περισσότερες θέσεις εργασίας και θα φέρει πολύ περισσότερα έσοδα. Η πορεία αυτή φαίνεται πως ξεκίνησε και είναι ένα στοίχημα που όλοι μας πρέπει να κερδίσουμε μαζί.

Διαβάστε επίσης:

Ν. Μηταράκης: Προτεραιότητα η αύξηση των εξαγωγών

Blauel: Ο Φριτς που έγινε Φριτζέας και εξάγει λάδι σε όλο τον κόσμο!

Το ελληνικό Γκότζι κατακτά τον κόσμο

Πορτογαλία: Αυξήθηκαν ύφεση και ανεργία

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή