Πώς οι τράπεζες θα περάσουν στα χέρια των ξένων

Κινδυνεύει με αφελληνισμό το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά και την τοποθέτηση επιτρόπων σε όσες τράπεζες έχουν κρατικά κεφάλαια με οποιαδήποτε μορφή.

Πώς οι τράπεζες θα περάσουν στα χέρια των ξένων
3'

Κατ' αρχάς οι τράπεζες απειλούνται με κρατικοποίηση. Μια ιδιαίτερη περίπτωση, κρατικοποίησης βέβαια. Και στη συνέχεια με αφελληνισμό. Και αυτός ο κίνδυνος αφορά το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Είναι πλέον περισσότερο ορατός από ποτέ μετά και την απόφαση για τοποθέτηση επιτρόπων σε όλες τις τράπεζες που έχουν κρατικά κεφάλαια με οποιαδήποτε μορφή.

Οι επίτροποι θα έχουν άποψη για όλα τα θέματα που άπτονται των τραπεζών και της πολιτικής τους. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος μέχρι και γα τα έξοδα διαφήμισης, ενώ η εποπτεία θα φθάνει ακόμα και στα δάνεια που χορηγούνται στα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και συγγενικά τους πρόσωπα. Βάσει των πρώτων πληροφοριών στις ελληνικές τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίηση τους θα τοποθετηθούν Ευρωπαίοι ή Έλληνες επίτροποι αναγνωρισμένων προσόντων που θα ενημερώνουν κάθε τρίμηνο τις ελληνικές αρχές αλλά και την ΕΕ για το πώς προχωρούν τα σχέδια αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών που ανακεφαλαιοποιούνται. Η τοποθέτηση τους θα εγκρίνεται από την τρόικα και όχι από την Ελληνική Βουλή.

Οι επίτροποι θα τοποθετούνται μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και θα έχουν αυξημένες αρμοδιότητες. Ο κίνδυνος αφελληνισμού των τραπεζών δεν σταματά όμως εκεί. Υπάρχει και ο φόβος της πώλησής τους σε ξένους από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αφού οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης είναι ιδιαίτερα αποτρεπτικοί για τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών.

Σε όλο αυτό το σκηνικό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο ποια λύση τελικά θα προκριθεί στο Eurogroup για το ελληνικό χρέος. Το γεγονός ότι τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ξεκινούν από αρνητικά ίδια κεφάλαια σημαίνει ότι για την κάλυψη του κενού μέχρι οι τράπεζες να αποκτήσουν θετικά ίδια κεφάλαια, θα πρέπει να καλυφθεί κατ' αναλογία από Δημόσιο (δηλαδή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) και τους ιδιώτες, χωρίς ωστόσο να υπάρχει προοπτική ότι αυτά τα κεφάλαια θα επιστρέψουν.

Ας πούμε, όμως, ότι το κράτος θα το κάνει, θέλοντας να στηρίξει τις τράπεζες. Οι ιδιώτες όμως; Γι' αυτό και ο μεγάλος φόβος τώρα είναι πως τελικά οι τράπεζες θα περάσουν πρώτα από μια φάση ιδιότυπης κρατικοποίησης κα μετά απλά θα πωληθούν σε ξένους, σε τιμές εξευτελιστικές.

Υπάρχει, βέβαια, και η πιθανότητα να μην ενταχθούν οι τράπεζες στο ενδεχόμενο μίας συνολικής ανταλλαγής ομολόγων προκειμένου το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο. Με διάφορες τεχνικές, οι τράπεζες θα μπορούσαν να αλλάξουν τα ομόλογα που τώρα έχουν στην διάθεσή τους, με εκείνα του EFSF που διαθέτει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αυτό όμως έχει ως προϋπόθεση ότιοι τράπεζες δεν θα μετέχουν σε ενδεχόμενο επαναγοράς ομολόγων, αν αποφασιστεί κάτι τέτοιο ως λύση της βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας. Μέχρι, λοιπόν, να παρθούν οριστικές αποφάσεις στο Eurogroup, ο κίνδυνος αφελληνισμού των ελληνικών τραπεζών θα ελλοχεύει.

Διαβάστε επίσης:

Πανίσχυροι επίτροποι σε όλες τις τράπεζες

Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου-ρύθμιση ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή