Ευρωπαϊκά ΜΜΕ: Αβεβαιότητα χαρακτηρίζει το σημερινό Eurogroup
Αβεβαιότητα χαρακτηρίζει, κατά τον βελγικό και τον λοιπό ευρωπαϊκό Τύπο, την εν εξελίξει ευρισκόμενη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, αν και, όπως σημειώνεται, οι διαφορές που υπήρχαν έχουν ελαττωθεί.
Πολύ κοντά σε μια συμφωνία για την Ελλάδα είναι οι χώρες της ευρωζώνης, εκτιμά η ολλανδόφωνη De Morgen, παραπέμποντας σε σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Π. Μοσκοβισί. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Βερολίνο εξακολουθεί να αντιδρά σθεναρά στην προοπτική αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μετά το 2015 και για το λόγο αυτό η σχετική πρόταση δεν πρόκειται να είναι στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συνόδου.
Ως εκ τούτου, συνεχίζει η εφημερίδα, θα εξεταστούν άλλες προτάσεις, όπως είναι η επαναγορά του χρέους από την Ελλάδα σε χαμηλές τιμές ή η παραίτηση της ΕΚΤ από τα κέρδη της επί των ελληνικών ομολόγων. Από την πλευρά της, η De Tijd, σε ρεπορτάζ με τίτλο «Η Γερμανία διαθέτει το κλειδί για την ελληνική στήριξη»,εκτιμά ότι η στάση της Γερμανίας θα καθορίσει τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την επίλυση της ελληνικής κρίσης. Και τούτο διότι η εν λόγω χώρα, μέχρι αυτή τη στιγμή, εναντιώνεται τόσο στις προτάσεις για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους όσο και σε εκείνες για μια δραστική μείωση των ελληνικών επιτοκίων δανεισμού.
Ως εκ τούτου, το επικρατέστερο - κατά την εφημερίδα - σχέδιο, είναι να αποφασιστεί τελικά ένα μείγμα μέτρων, τα οποία εκτείνονται από την μείωση επιτοκίων και την παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων έως την παραίτηση της ΕΚΤ από τα κέρδη της επί των ελληνικών ομολόγων που διακρατεί. Εξ άλλου η διαδικτυακή πύλη euractiv.com σε δημοσίευμα με τίτλο «Οι υπουργοί της ευρωζώνης εξετάζουν το κούρεμα του ελληνικού χρέους», αναφέρει ότι οι 17 Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και το ΔΝΤ θα προσπαθήσουν σήμερα να «ξεπαγώσουν» το δεύτερο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα αλλά για να το πετύχουν αυτό, χρειάζεται πρώτα να συμφωνήσουν εάν κάποια από τα διμερή δάνεια που έχουν χορηγηθεί στην Αθήνα θα υποστούν «κούρεμα».
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι τόσο οι υπουργοί, όσο και οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης είχαν πολυάριθμες συναντήσεις και τηλεδιασκέψεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες, για να αποφασίσουν εάν το ελληνικό χρέος, που τον επόμενο χρόνο θα φθάσει σχεδόν το 190% του ΑΕΠ, μπορεί να μειωθεί στο 120% τα επόμενα οκτώ ή δέκα χρόνια.
Το ερώτημα - κλειδί, κατά την διαδικτυακύ πύλη, είναι αν μπορεί το ελληνικό χρέος να γίνει βιώσιμο, χωρίς κάποια ακόμα αναδιάρθρωση. Μέχρι στιγμής, αναφέρει το δημοσίευμα, οι εναλλακτικές λύσεις που εξετάζονται είναι η μείωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια που έχουν δοθεί στην Αθήνα. Σήμερα η Αθήνα πληρώνει ένα επιτόκιο που προκύπτει από την πρόσθεση 150 μονάδων βάσης στο τρέχον διατραπεζικό επιτόκιο. To πόσο, όμως, θα μειωθούν τα επιτόκια δεν έχει ακόμα αποφασιστεί - η Γαλλία και η Ιταλία θα ήθελαν να μειωθούν στις 30 μονάδες βάσης, ενώ η Γερμανία και άλλες χώρες επιμένουν στις 90 μονάδες βάσης.
Το ΔΝΤ επιμένει ότι για να μειωθεί το ελληνικό χρέος είναι απαραίτητο η ευρωζώνη να διαγράψει κάποια από τα επίσημα δάνεια που έχουν δοθεί στην Ελλάδα. Αυτή, όμως, είναι μία ιδέα την οποία, χώρες, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Σλοβακία, απορρίπτουν κατηγορηματικά. Σήμερα η μεγαλύτερη μάχη αναμένεται να δοθεί για αυτό το ζήτημα. «Το OSI βρίσκεται στον πυρήνα του προβλήματος για το εάν θα βρούμε λύση» δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης, που έχει γνώση των συνομιλιών που διεξάγονται.
Τέλος στην έντυπη έκδοση της γαλλόφωνης βελγικής εφημερίδας La Libre Belgique δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «Θα δώσει η τρόικα μια ανάσα στην Ελλάδα;». Στο άρθρο επισημαίνεται ότι για τρίτη φορά, μέσα σε τρεις εβδομάδες, θα συζητήσουν σήμερα στις Βρυξέλλες την «ελληνική περίπτωση», οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, σημειώνεται. Είναι, όμως, η πρώτη φορά, που η ευθύνη της καθυστέρησης δεν βαραίνει την Ελλάδα, η οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του τελευταίου Eurogroup, «έχει ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες δράσεις με ικανοποιητικό τρόπο».