ΕΣΕΕ: Παρέμβαση για το ΕΣΠΑ 2014-2020
Η χαλάρωση των όρων δράσεων και επιχειρήσεων στην επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ για το 2014-2020 και η συμμετοχή του εμπορίου σε αυτό είναι τα δύο σημαντικά ζητήματα που πρέπει, σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, να τεθούν κατά την προγραμματική διαπραγμάτευση.
Επίσης, κρίνεται σκόπιμο να υπάρξει ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη δημιουργία διαμετακομιστικών υποδομών και συστημάτων στα λιμάνια της χώρας που θα βελτιώσουν τη δυναμικότητα των ελληνικών λιμένων ως μηχανισμών διεξαγωγής εμπορευματικής δραστηριότητας και πρόσβασης τόσο από το εσωτερικό όσο και προς το εξωτερικό.
Αυτά αναφέρονται σε ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της «Σύμβασης Εταιρικής Σχέσης» περιόδου 2014-2020, ενώ υπενθυμίζεται από τους εμπόρους ότι "το πρόβλημα για την Ελλάδα είναι ότι τη νέα περίοδο 2014-2020 στις δύο περισσότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες της Αττικής και Νοτίου Αιγαίου θα μειωθεί η χρηματοδότηση σε όλες τις δράσεις και τα έργα κατά 50%".
Ακόμη, οι έξι περιφέρειες που θα μπουν σε καθεστώς μεταβατικής στήριξης είναι η Δυτική Μακεδονία, τα Ιόνια Νησιά, η Στερεά Ελλάδα, η Πελοπόννησος, το Βόρειο Αιγαίο και η Κρήτη. Οι πέντε λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες που θα ευεργετηθούν με το ανώτερο των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων θα είναι η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, η Κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, η Ήπειρος και η Δυτική Ελλάδα.
Υπογραμμίζει, επίσης, ότι στον προγραμματισμό της περιόδου 2014-2020 πρέπει να καταστεί σαφές ότι έχουν αλλάξει κατά πολύ τα δεδομένα για την ελληνική πραγματικότητα.
Τέλος αναφέρονται τα στοιχεία της 1ης Εγκυκλίου Σχεδιασμού του νέου κοινοτικού πακέτου στήριξης για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, σύμφωνα με τα οποία η Αττική αποτελεί μια από τις πιο ανεπτυγμένες περιφέρειες της Ελλάδος, και έχει δείκτη ΑΕΠ πολύ μεγαλύτερο από το 75% του μέσου όρου της ΕΕ.
Αυτό σίγουρα καθιστά δυσχερή την όποια προσπάθεια διεκδίκησης αυξημένων πόρων για διαρθρωτικές δράσεις στην Αττική, δεδομένου ότι λειτουργούν οι περισσότερες επιχειρήσεις της χώρας.
Όμως, παράλληλα η Αττική εμφανίζει δραματικό ποσοστό αύξησης της ανεργίας καθώς από 14,1% το 2010 έφτασε το 23,8% το 2012, ήτοι μια αύξηση μεγέθους περίπου 59%. Τα ποσοστά δε αυτά είναι ακόμη πιο υψηλά στην περίπτωση των νέων ανθρώπων. Αυτό καταδεικνύει την άμεση ανάγκη παρέμβασης για την ανάσχεση αυτής της κατάστασης. Είναι λοιπόν σκόπιμο να αναδειχθούν οι επιπτώσεις για την Αττική, ενώ δύσκολα μπορεί κανείς να επικαλεστεί κάτι ανάλογο για το Νότιο Αιγαίο όπου η ανεργία αυξήθηκε μόνο από το 13,7% πέρυσι στο 15,3% φέτος.
πηγη ΑΠΕ