Η Ελλάδα είναι πρώτη στις προσαρμογές, μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης
Πρωταθλήτρια στις προσαρμογές είναι η Ελλάδα, όπως αποδεικνύει μελέτη του ινστιτούτου Lisbon Council, όπου εξετάζονται οι επιδόσεις των 17 μελών της ευρωζώνης.
Πλην όμως, αυτή η έμφαση στην προώθηση μεταρρυθμίσεων, στο σύντομο διάστημα της διετίας και η ανασφάλεια ως προς την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, δίνει κακές επιδόσεις στη γενικότερη εικόνα της οικονομίας μας. Αναλυτικότερα, η Ελλάδα παρουσιάζει τον μεγαλύτερο δείκτη προσαρμογής (8,2) και τη μεγαλύτερη αύξηση εντός ενός χρόνου (1,6). Στο επίπεδο των επιδόσεων ακολουθούν η Ιρλανδία (7,4, με βελτίωση μόλις 0,9), η Εσθονία (6,5, με αρνητικό πρόσημο βελτίωσης -1,9), η Ισπανία (6,5, με βελτίωση 0,8) και η Πορτογαλία (6,5 και βελτίωση 1,6). Χαμηλό δείκτη προσαρμογής, ευλόγως έχουν οι ισχυρές χώρες: το Λουξεμβούργο (1,6, με αρνητικό πρόσημο βελτίωσης -2,4), η Γερμανία 2 (με επίσης αρνητικό πρόσημο βελτίωσης -0,2), το Βέλγιο (2,3 με βελτίωση -0,3) και η Αυστρία (2,5 με βελτίωση 0,4).
Ο μεγαλύτερος όγκος των προσαρμογών στην Ελλάδα συγκεντρώνεται, κατά σειρά, στα δημοσιονομικά, στο κόστος εργασίας και στο εξωτερικό ισοζύγιο, ενώ στην Ιρλανδία τα δημοσιονομικά έρχονται τελευταία και η έμφαση είναι στο εξωτερικό ισοζύγιο. Στην Ισπανία, επίσης τα δημοσιονομικά έρχονται τελευταία και μόνον η Ιταλία προτάσσει στις προσαρμογές της τα δημοσιονομικά, ακριβώς όπως κι η Ελλάδα. Τέλος, ο δείκτης της γενικής εικόνας της οικονομίας είναι χαμηλός. Είμαστε η τελευταία χώρα της ευρωζώνης (με βαθμό 3,6 και βελτίωση μόλις 0,6), ενώ πρώτη είναι η Εσθονία (7,4, βελτίωση 0,1), το Λουξεμβούργο (7,2, βελτίωση -0,1), η Γερμανία (7, βελτίωση 0,1) και η Ολλανδία (6,6, βελτίωση -0,2). Στις τελευταίες θέσεις, αλλά καλύτερα από τη χώρα μας είναι η Κύπρος (3,6, βελτίωση -0,2), η Πορτογαλία (3,9, βελτίωση 0,1) και η Γαλλία (4,5 και μηδενική μεταβολή).
Στην εσωτερική κατανομή του συγκεκριμένου δείκτη εξάλλου, η μεγέθυνση για την Ελλάδα είναι το κύριο πεδίο προσπάθειας και ακολουθούν η ευελιξία, η ανταγωνιστικότητα και η δημοσιονομική διατηρησιμότητα. Στην Εσθονία, αντίθετα, η έμφαση είναι στη δημοσιονομική διατηρησιμότητα και ακολουθούν η ευελιξία, η ανταγωνιστικότητα και η μεγέθυνση. Στη Γερμανία το προβάδισμα παίρνει η ανταγωνιστικότητα και ακολουθούν η δημοσιονομική διατηρησιμότητα, η ευελιξία και η μεγέθυνση, ενώ στην Κύπρο είναι η δημοσιονομική διατηρησιμότητα το πρώτο πεδίο δράσης και ακολουθούν μεγέθυνση, ανταγωνιστικότητα και ευελιξία.