Βέλγιο: Οι Έλληνες ξαναγοράζουν το δικό τους χρέος
Eκτενείς αναφορές στο ζήτημα της επαναγοράς των ομολόγων από το ελληνικό κράτος περιέχει ο σημερινός βελγικός και κοινοτικός Τύπος.
Η επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, υποστηρίζει η De Standaard σε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Οι Έλληνες ξαναγοράζουν το δικό τους χρέος». Προκειμένου να εγγυηθεί την επιτυχία του προγράμματος, προσθέτει η εφημερίδα, το ελληνικό δημόσιο έθεσε ευνοϊκούς όρους, καθώς το αντίτιμο που φέρεται διατεθειμένο να καταβάλει στο πλαίσιο της επαναγοράς κυμαίνεται μεταξύ του 30,2% - 38,1% (ελάχιστο τίμημα) και του 32,2% - 40,1% (μέγιστο τίμημα) της ονομαστικής αξίας των ομολόγων. Ακόμη, επισημαίνεται ότι προκειμένου να συμπιέσει το κόστος, η Ελλάδα χρησιμοποιεί τη μέθοδο της «ολλανδικής δημοπρασίας», η οποία της επιτρέπει να αξιολογήσει τη ζήτηση πριν ορίσει την τελική τιμή για την συναλλαγή.
Σύμφωνα με υπολογισμούς που επικαλείται η εφημερίδα, εάν η Αθήνα μπορέσει να επαναγοράσει χρέος ύψους 32,2 % συγκριτικά με την τιμή έκδοσης, η μείωση χρέους θα ανέλθει σε 19,7 δισ. ευρώ το 2022. Με τη σειρά της η De Tijd, αναφέρεται σε «επιφυλάξεις» πολλών οικονομολόγων σχετικά με το κατά πόσον η επιτυχής έκβαση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων θα μπορέσει να διασφαλίσει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Όπως ειδικότερα σημειώνεται, για πολλούς οικονομολόγους η επιχείρηση αυτή επαναγοράς ομολόγων δεν αποτελεί παρά μια «απλή σταγόνα στον ωκεανό του ελληνικού χρέους».
Ως εκ τούτου, συνεχίζει η εφημερίδα, οι εν λόγω ειδικοί φρονούν ότι αργά ή γρήγορα θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Για την ώρα πάντως το θέμα αυτό αποτελεί ταμπού για την ευρωζώνη, προσθέτει η εφημερίδα, καθώς η Γερμανία εμφανίζεται απρόθυμη να δώσει το πράσινο φως σε αυτή την χρονική συγκυρία. Παρ' όλα αυτά, καταλήγει η εφημερίδα, σε συνέντευξή της σε γερμανική εφημερίδα η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ άφησε για πρώτη φορά ένα παράθυρο ανοιχτό μη αποκλείοντας ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους στο απώτερο μέλλον. Εξάλλου η γαλλόφωνη εφημερίδα «L'ECHO» δημοσιεύει άρθρο με τίτλο: «Με στενή παρακολούθηση από την Ευρωζώνη, η Ελλάδα επιχειρεί μία δύσκολη επαναγορά χρέους».
Η Ελλάδα άρχισε τη Δευτέρα τη δύσκολη επιχείρηση επαναγοράς χρέους, στο επίκεντρο μίας συμφωνίας που της επιτρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Ε.Ε. και του ΔΝΤ αναφέρει η εφημερίδα επισημαίνοντας πως στόχος της συναλλαγής, που ανέλαβε ο Οργανισμός Διαχείρισης Ελληνικού Χρέους, είναι να φτάσει το ελληνικό χρέος το 124% του ΑΕΠ το 2020, όπως συμφωνήθηκε στο Eurogroup στις Βρυξέλλες, πριν από μία εβδομάδα. Τέλος και στο δελτίο πληροφόρησης για κοινοτικά θέματα «Agence Europe» δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «Στραμμένο στο ελληνικό πρόγραμμα επαναγοράς χρέους το βλέμμα της ευρωζώνης».
Το άρθρο επισημαίνει πως η επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς χρέους -το οποίο θα απασχολούσε τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης- θα μεταφραστεί σε μείωση του ελληνικού χρέους κατά 20 δισ. ευρώ (11% ΑΕΠ) και αποτελεί προϋπόθεση για την έγκριση εκταμίευσης της επόμενης δόσης βοήθειας στην επικείμενη Σύνοδο της 13ης-14ης Δεκεμβρίου.