Επαναγορά ελληνικού χρέους και βιωσιμότητα όπως τα βλέπουν στις ΗΠΑ
Η 24ωρη παράταση της προθεσμίας από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για την κάλυψη του στόχου των 30 δισ. ευρώ με την επαναγορά ελληνικών ομολόγων και η θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη βιωσιμότητα του χρέους είναι τα δυο βασικά στοιχεία που παρουσιάζονται σε δημοσιεύματα και ραδιοτηλεοπτικές αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ.
Για την πορεία του προγράμματος της επαναγοράς ελληνικών ομολόγων, η «New York Times» επισημαίνει χαρακτηριστικά, ότι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία επί σειρά εβδομάδων δεν είχαν δηλώσει εάν θα συμφωνήσουν να πωλήσουν σε μια μέση τιμή, μετείχαν τελικά στη διαδικασία επαναγοράς σε μεγαλύτερους από τους αναμενόμενους αριθμούς. Επίσης, οι ίδιοι τραπεζίτες δηλώνουν, ότι αναμένουν την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Μεταξύ άλλων, προβάλλονται οι τοποθετήσεις του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Στέλιου Παπαδόπουλου, ο οποίος προέτρεψε τους επενδυτές να συμμετάσχουν, καθώς η πιθανότητα ενός νέου κουρέματος για τους ιδιώτες επενδυτές εξακολουθεί να υπάρχει.
Όπως επισημαίνεται, ακόμη και με συμμετοχή του επίσημου τομέα, οι αξιωματούχοι μπορούν πάντα να βρουν νέους τρόπους εξαναγκασμού των ιδιωτών επενδυτών. Από πλευράς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καταγράφεται η θέση που είχε διατυπώσει η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι από την στιγμή που θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα επαναγοράς χρέους, θα είναι σε θέση να προτείνει στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ την ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης του ελληνικού προγράμματος και ότι το Ταμείο αναμένει τα αποτελέσματα της επαναγοράς μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν, ότι το ΔΝΤ θα επιμείνει με κάθε τρόπο στην αναγκαιότητα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.