Η τρόικα ζητά κατασχέσεις λογαριασμών για χρέη στο Δημόσιο
Στην Τρίτη Κοινή Ανασκόπηση της Διοικητικής Μεταρρύθμισης που πραγματοποίησαν η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, τονίζεται ότι από τους 10 στόχους που έχουν τεθεί για την Ελλάδα το 2012 δεν επιτεύχθηκαν παρά μόνο οι πέντε.
Ο βαθμός επίτευξης των περισσότερων στόχων είναι χαμηλότερος του αναμενόμενου, αναφέρουν οι συντάκτες.
Από τα 10 σημαντικά μέτρα, τα 5 (που σχετίζονται με την ολοκλήρωση ελέγχων και την είσπραξη οφειλών) δεν πέτυχαν προς εξαμηνιαίους στόχους και εκτιμάται ότι δεν θα προς «πιάσουν» μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου.
Η έκθεση συντάχθηκε από στελέχη του ΔΝΤ ως τεχνική υποστήριξη προς την Ελλάδα, μετά την επίσκεψη κλιμακίου εμπειρογνωμώνων στα μέσα του Φθινοπώρου.
Οι συστάσεις προς την Ελλάδα:
* Την απευθείας χρέωση των τραπεζικών λογαριασμών για τους οφειλέτες του Δημοσίου. Να γίνουν όλες οι απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις και σε συνεργασία με τα τραπεζικά ιδρύματα να είναι εφικτή η άμεση απόδοση στο Δημόσιο των υπολοίπων των τραπεζικών λογαριασμών όσων οφείλουν στην Εφορία.
* Τη θέσπιση συστήματος αυτοματοποιημένων ειδοποιήσεων για όσους χρωστούν στο Δημόσιο.
* Την ολοκλήρωση της δημιουργίας τηλεφωνικού κέντρου (call center), το οποίο θα ειδοποιεί άμεσα τους οφειλέτες για τα χρέη τους.
* Την ενίσχυση και διεύρυνση του πεδίου δραστηριοποίησης και των μέσων επίτευξης των εισπρακτικών στόχων της μονάδας μεγάλων οφειλετών.
Όπως διαπιστώνει η έκθεση, από τα 53 δισ. των ληξιπρόθεσμων οφειλών, είναι πιθανόν να εισπραχθεί μόνον το 10%- 15%. Μεγάλα ποσά που δεν είναι δυνατόν να μπουν στα ταμεία του κράτους, επισημαίνεται, πρέπει να διαγραφούν για να στραφεί ο μηχανισμός εκεί όπου υπάρχει προοπτική είσπραξης.
Η έκθεση αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να διαθέσει το 10% των εργαζόμενων στις Εφορίες για το «κυνήγι» των οφειλών, κάτι που δεν γίνεται σήμερα.
Ελεύθεροι επαγγελματίες υψηλού εισοδήματος:
* Τον επαναπροσδιορισμό του προγράμματος ελέγχου, έτσι ώστε οι προσπάθειες να επικεντρωθούν το 2013 σε συγκεκριμένους τομείς ελευθέρων επαγγελματιών υψηλού εισοδήματος και υψηλής φοροδιαφυγής, όπως είναι οι γιατροί και οι δικηγόροι.
* Τη διασφάλιση ότι τα άτομα υψηλού πλούτου και οι ελεύθεροι επαγγελματίες υψηλού εισοδήματος θα παραμείνουν από τις αρχές ως προτεραιότητα για ελέγχους.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την έκθεση, το ΔΝΤ και η Κομισιόν διαπιστώνουν εξασθένιση των προσπαθειών για τον φορολογικό έλεγχο των εύπορων φορολογούμενων και ανησυχούν για τον κίνδυνο να ατονήσουν τελείως οι έλεγχοι. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι από 900 υποθέσεις που ελέγχθηκαν, εισπράχθηκαν μόνο 14 εκατ. ευρώ, ενώ η μονάδα μεγάλων φορολογουμένων, λόγω και της ελλιπούς επάνδρωσης, από 567 υποθέσεις που ήλεγξε και οι οποίες αφορούν σε συνολικό όγκο 13,6 δισ. ευρώ, εισέπραξε μόλις 29 εκατ. ευρώ.
Είσπραξη ΦΠΑ:
* Να θεσπιστεί ένα ελάχιστο όριο για την υπαγωγή σε καθεστώς ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων. Η έκθεση επισημαίνει ότι ο μέσος όρος ορίου υπαγωγής σε ΦΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τα 25.000 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα η υπαγωγή σε ΦΠΑ των επαγγελματιών γίνεται από το πρώτο ευρώ εσόδων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, αναφέρεται στην έκθεση, να υπάρχει ένας τεράστιος μηχανισμός παρακολούθησης της συμμόρφωσης μεγάλου αριθμού φορολογούμενων με το καθεστώς ΦΠΑ, χωρίς να αποδίδονται τα προσδοκώμενα έσοδα.
* Να ανατεθεί σε μια συγκεκριμένη υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών η αρμοδιότητα για τη συνολική παρακολούθηση των εισπράξεων του ΦΠΑ και για την ανάλυση τάσεων αναφορικά με τις εισπράξεις. Η ίδια υπηρεσία θα εισηγείται και προτάσεις για τη βελτίωση των εισπράξεων.
* Να υπάρξει ταχεία διαδικασία για τη διαγραφή «αγνοούμενων» εμπόρων από το σύστημα του ΦΠΑ.
* Να δημιουργηθεί ειδική υπηρεσία για τον εντοπισμό της απάτης για την κλοπή ΦΠΑ.
* Να εφαρμοστεί ένα αυτοματοποιημένο σύστημα επικύρωσης για την επιστροφή του ΦΠΑ, το οποίο θα βασίζεται στην ανάλυση κινδύνου.
Δείτε το πλήρες κείμενο της έκθεσης που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών κάνοντας κλικ εδώ