Fitch: Καθοριστικό το 2013 για την έξοδο της Ευρωζώνης από την κρίση
Καθοριστικής σημασίας θα είναι το 2013 για την επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, εκτιμά ο οίκος Fitch στη νέα του έκθεση με τίτλο «Κρίση χρέους της Ευρωζώνης: Το 2013 μπορεί να είναι έτος καμπής».
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, το κλειδί για την έξοδο από την κρίση βρίσκεται στα χέρια των κυβερνήσεων και σε αυτό θα παίξει καθοριστικό ρόλο η εκλογική ατζέντα των κρατών μελών της Ευρωζώνης το τρέχον έτος.
Όπως εξηγεί, οι εθνικές εκλογές που διενεργήθηκαν το 2012 στην Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ολλανδία ανέδειξαν κυβερνήσεις που στήριζαν τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης». «Η βασική μας υπόθεση είναι ότι και οι εκλογές που θεωρούμε πιο σημαντικές το 2013 --στην Ιταλία το Φεβρουάριο και στη Γερμανία και την Αυστρία το φθινόπωρο-- θα οδηγήσουν αντίστοιχα στη συνέχιση της τρέχουσας πολιτικής».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Fitch, το τρέχον έτος μπορεί να γίνει η αρχή για την ουσιαστική επιστροφή των διασωθέντων χωρών στην αγορά, όπως για παράδειγμα η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. «Ωστόσο», πιστεύουμε ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών θα επανέλθει μόνο εάν τα κράτη μέλη εξακολουθούν να σημειώνουν πρόοδο όσον αφορά την εξισορρόπηση των οικονομιών τους, τόσο με τη σταθεροποίηση του δημόσιου χρέους τους με διαρθρωτικό τρόπο όσο και με την περαιτέρω μείωση των εξωτερικών ελλειμμάτων τους».
Για να επιτευχθεί αυτό, αναφέρει η έκθεση, «θα χρειασθεί μία πειθαρχημένη και διαφανής ανταπόκριση των πολιτικών τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Η Fitch σημειώνει ότι «ίσως αποδειχθούν αναγκαίες οι ασφαλιστικές δικλείδες όσον αφορά το κοινωνικό συμβόλαιο, για να διασφαλιστεί η συνοχή των χωρών-μελών που υποφέρουν από υψηλή ανεργία και στάσιμο ή επιδεινούμενο επίπεδο διαβίωσης».
«Κατά την άποψή μας», πρόκειται για μία δύσκολη, αλλά εφικτή ατζέντα, αν και οι κίνδυνοι υλοποίησης φαίνονται να είναι μεγάλοι», σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης. «Αυτοί οι κίνδυνοι αποτελούν τον κύριο λόγο για τον οποίο εξακολουθούμε να διατηρούμε αρνητικές προοπτικές όσον αφορά το αξιόχρεο της πλειονότητας των χωρών της Ευρωζώνης».