Νέες περικοπές μισθών και συντάξεων αν δεν γίνουν οι μεταρρυθμίσεις!
Η κ. Λαγκάρντ, μετά την έγκριση για την εκταμίευση των 3,24 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα, παραχώρησε δύο συνεντεύξεις σε Έλληνες δημοσιογράφους, τον Αλέξη Παπαχελά και τον Μιχάλη Ιγνατιού.
Τα μείζονα θέματα για την ελληνική κυβέρνηση, που ανέδειξε η επικεφαλής του ΔΝΤ, είναι η υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η οποία αντανακλάται, όπως είπε, στις πρόσφατες ενέργειες για τη μείωση του έμμεσου εργατικού κόστους και για τη μεταρρύθμιση στην αγορά των αγαθών. Υποστήριξε ότι θα είναι επίσης σημαντικό για την κυβέρνηση να παραδώσει τα σχέδια ιδιωτικοποίησης και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την ενίσχυση της διακυβερνητικής διαδικασίας, εάν είναι απαραίτητο, όπως εκτιμά.
«Η δημοσιονομική προσπάθεια της Ελλάδας υπήρξε εντυπωσιακή από κάθε άποψη» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «η ενισχυμένη προσαρμογή προκαταβολικά θα βοηθήσει στην επαναφορά των δαπανών στα επίπεδα πριν από την υιοθέτηση του ευρώ. Και έχει σχεδιαστεί για να προστατέψει τους πιο ευάλωτους», καθώς και «η Ελλάδα χρειάζεται να αναμορφώσει ριζικά τη φορολογική διοίκησή της, να ενισχύσει τις εισπράξεις φόρων, να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και να συρρικνώσει τον διογκωμένο δημόσιο τομέα, ιδιαίτερα με στοχευόμενες μειώσεις προσωπικού», τόνισε.
Ωστόσο, αν δεν γίνουν οι αλλαγές, αν τα κλειστά επαγγέλματα διατηρήσουν τα προνόμία τους και τα προσκόμματα στην ανάπτυξη διατηρηθούν, τότε θα πρέπει να αντιμετωπισθούν δημοσιονομικά, πράγμα που σημαίνει νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Ως προς αυτό επισήμανε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να τεθεί το χρέος της Ελλάδας σε έναν πιο βιώσιμο δρόμο και πως στο πλαίσιο αυτό οι Ευρωπαίοι εταίροι παράτειναν τις περιόδους αποπληρωμής των δανείων, δίνοντας διασφαλίσεις ότι θα εξετάσουν την περίπτωση λήψης πρόσθετων μέτρων υπό όρους και την παροχή πρόσθετης βοήθειας για τη μείωση του χρέους πολύ πιο κάτω από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022.
Για το ζήτημα της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ σχολίασε: «Όταν μου ζήτησε τη λίστα ο Υπουργός Οικονομικών ήθελε προφανώς να αναζητήσει κάθε πηγή συλλογής φόρων», αναφερόμενη στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
«Έκανα ό,τι θεώρησα πιο χρήσιμο εκ της θέσεώς μου εκείνη τη στιγμή και έδωσα τη λίστα», είπε και δεν σχολίασε περαιτέρω.