Ξεκαθαρίζει η Εθνική: Δεν πωλείται η Finansbank
Ουδεμία διαπραγμάτευση γίνεται με οποιονδήποτε για την Finansbank. Την επισήμανση αυτή κάνουν κύκλοι από τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ενώ κυβερνητικές πηγές δεν κρύβουν την απορία τους για την αναμοχλευόμενη φημολογία περί πιθανής πώλησης της τουρκικής θυγατρικής του μεγαλύτερου ελληνικού τραπεζικού ομίλου.
Την ίδια στιγμή, στον τραπεζικό κλάδο αναφέρεται ότι συγκεκριμένοι κύκλοι που έχουν διαύλους επικοινωνίας σε τουρκικά ΜΜΕ και σε αναλυτές (οι οποίοι εκπροσωπούν επιχειρηματικά και όχι μόνον συμφέροντα) ανακινούν διαρκώς το θέμα πώλησης της θυγατρικής της ΕΤΕ. Την ίδια περίοδο... λάδι στη φωτιά των σεναρίων ρίχνουν και αραβικά συμφέροντα, άλλοτε με δηλώσεις υψηλόβαθμων τραπεζικών παραγόντων, άλλοτε με αναλύσεις σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Στο θέμα αναφέρεται σήμερα και μερίδα του ελληνικού Τύπου. Κυβερνητική πηγή δήλωσε στο σημερινό φύλλο της «Ελευθεροτυπίας» πως «...το να πωλήσει τώρα η Εθνική τη θυγατρική της στην Τουρκία θα ισοδυναμούσε με... κόψιμο των ποδιών ενός καλαθοσφαιριστή». Ωστόσο παραδέχτηκε, πως τους τελευταίους μήνες ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις από διάφορα κέντρα προκειμένου να «εκβιαστεί» η Εθνική να ρευστοποιήσει τη συμμετοχή της στη Finansbank.
Η φημολογία ξέσπασε πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων όταν ο Ovunc Gursoy (αναλυτής της Yegi Credi Bank) έκανε λόγο για ενδιαφέρον της Qatar National Bank (QNB) για την Finansbank. Ο ίδιος αναλυτής επανήλθε ένα μήνα αργότερα, ενώ μεσολάβησε δήλωση του Ranzi Mari (διευθύνων σύμβουλος της QNB) πως επιδιώκεται παρουσία του τραπεζικού ομίλου του Κατάρ στην Τουρκία. Είναι γνωστό, πως το Κατάρ τα τελευταία τρία χρόνια επενδύει σημαντικά κεφάλαια στην τουρκική αγορά (4,5 δισ. $), ενώ το 2011 η ΑΒΚ Group (θυγατρική του Qatar Investment Authority) μετέφερε την έδρα της στην Κωνσταντινούπολη. Είναι επίσης γνωστό, πως το Κατάρ και η οικογένεια του Εμίρη Hamad bin Khalifa Al Thani θεωρείται ο κυριότερος σύμμαχος των αμερικανικών και ισραηλινών συμφερόντων στον αραβικό κόλπο και στην ευρύτερη περιοχή.