Χαν: Δυναμώνει το φως στην άκρη του τούνελ στην Ελλάδα
Έχει την εντύπωση πως «στην Ελλάδα, αρχίζοντας από την κυβέρνηση, υπάρχει μια ώθηση, τα πράγματα εξελίσσονται, προχωρούν - έστω και αν απομένει πολλά να γίνουν - η κατάσταση βελτιώνεται, ακόμη και αν αυτό δεν είναι ήδη αισθητό για τον καθένα, το φως στην άκρη του τούνελ γίνεται ολοένα και περισσότερο και είναι οριστικά πλέον υπαρκτό», τονίζει χαρακτηριστικά ο Γιοχάνες Χαν.
Προσθέτει δε, πως υπάρχουν και διατίθενται τα αντίστοιχα μέσα και έγκειται στους ελληνικούς φορείς να τα αξιοποιήσουν, ενώ τώρα, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, μπορούν επιτέλους να διατεθούν και πόροι για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, είτε ως εγγυήσεις είτε ως δάνεια.
Από τον ίδιο ζητούνται τελευταία πληροφορίες από πολύ σοβαρούς ξένους επενδυτές που επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα, κυρίως στον τομέα της παραγωγής τροφίμων, όπου, από την πλευρά του βλέπει ένα μεγάλο δυναμικό, το οποίο υπάρχει, κατά την άποψή του και στον τομέα του τουρισμού. Βέβαια, όπως συμπληρώνει, όταν ακούει πως στην Πελοπόννησο, ένα 70% των αναγκών σε κρέας καλύπτεται με εισαγωγές, «αισθάνεται πόνο», καθώς σίγουρα υπάρχουν δυνατότητες για πολύ μεγαλύτερη αυτάρκεια, ή όταν επίσης ακούει πως συνεχίζεται ένα 50% της παραγωγής ελιάς να εξάγεται ως ακατέργαστο ελαιόλαδο, κατά προτίμηση στην Ιταλία.
Όπως επισημαίνει, η πρόθεση για επενδύσεις υπάρχει και θα πρέπει να δημιουργηθούν από κρατικής πλευράς οι προϋποθέσεις ώστε να είναι απλούστερη και ελκυστικότερη η δραστηριοποίηση ξένων επενδυτών και, για παράδειγμα, θα πρέπει να κρατηθεί σκληρή στάση στο θέμα της καθιέρωσης κτηματολογίου.
Κατά την άποψή του, η ασάφεια ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι εχθρική προς τις επενδύσεις, μια και κανείς δεν αγοράζει κάτι, αν δεν είναι σίγουρος πως ο πωλητής είναι πραγματικά ο ιδιοκτήτης και άρα θα πρέπει να προχωρήσει το θέμα του κτηματολογίου, για το οποίο διατίθενται τα μέσα και απαιτείται τώρα η βούληση για την αξιοποίησή τους. Απομένουν, σύμφωνα με τον Αυστριακό Επίτροπο, αρκετά που πρέπει ακόμη να γίνουν στη χώρα, σε συνεργασία με τους εταίρους, όμως ο ίδιος είναι αισιόδοξος πως αυτά θα πετύχουν και στο τέλος της ημέρας η Ελλάδα θα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό, τι σήμερα, πράγμα, πολύ σημαντικό για τους σημερινούς νέους και νέες και για τα μικρά παιδιά.
Ως εκ τούτου, θα πρέπει, όπως λέει, εκείνοι που σήμερα έχουν τις ευθύνες στα χέρια τους να επιδείξουν επιμονή, να δώσουν όσα μπορούν από τον εαυτό τους και οι προσπάθειές τους αυτές σίγουρα θα ανταμειφθούν. Στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ, στο ερώτημα για το χρονικό ορίζοντα, απαντά χαριτολογώντας με την επισήμανση, πως το «μαντείο» είναι βέβαια ελληνική έμπνευση, όμως ο ίδιος είναι Αυστριακός.
Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Πελοπόννησο, ο κ. Χαν τονίζει πως αποκόμισε πολύ θετικές εντυπώσεις, επισκεπτόμενος, για παράδειγμα , ένα ινστιτούτο που ασχολείται με τη νανοτεχνολογία ή την Ολυμπία, όπου θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο δυναμικό για την εξέλιξη του ποιοτικού τουρισμού, ενώ ένα άλλο θέμα ήταν, κατά την επίσκεψή του στην Τρίπολη, η παράνομη χωματερή και οι προσπάθειες για το κλείσιμό της, που όμως συζητείται ήδη εδώ και 12 χρόνια.
Καταλήγοντας, ο Γιοχάνες Χαν παρατηρεί πως μετά την πρώτη επίσκεψή του στην Ελλάδα, το φθινόπωρο του 2011, έχει θέσει ως στόχο του να επισκέπτεται τακτικά τους περιφερειάρχες. Κατά την τελευταία συνάντησή του το περασμένο φθινόπωρο με τους 13 περιφερειάρχες, υποσχέθηκε πως στη διάρκεια της θητείας του θα επισκεφθεί όλες τις ελληνικές περιφέρειες, κάτι που το κάνει, όπως συμπληρώνει, μόνον στην περίπτωση της Ελλάδας. Τον Απρίλιο ή το Μάιο θα μεταβεί εκ νέου στην Πελοπόννησο, ενώ γνωρίζει ήδη από τώρα, πως το Δεκέμβριο θα επισκεφθεί την Κρήτη.