ΕΛΣΤΑΤ: Υποχώρησης της εγχώριας παραγωγής υποδημάτων

Αρνητική επίδραση στη ζήτηση ειδών υπόδησης το 2011 είχαν η οικονομική ύφεση που επικρατεί από τα τέλη του 2008 και τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που λήφθηκαν καθώς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Hellastat, έπληξαν όχι μόνον τις εισαγωγές επώνυμων υποδημάτων αλλά και την εγχώρια υποδηματοποιία.

Επίσης, η εγχώρια παραγωγή υποδημάτων διαχρονικά υποχωρεί λόγω και της αδυναμίας των επιχειρήσεων να ανταγωνιστούν τις χαμηλές τιμές των εισαγόμενων προϊόντων (κυρίως από την Ασία), καθότι η έλλειψη εγχώριων πρώτων υλών (π.χ. τακούνια, σόλες, δέρματα) και τα υψηλά εργατικά κόστη αυξάνουν σημαντικά το συνολικό κόστος της, το οποίο αγγίζει το 70%.

Σύμφωνα με το σχετικό δείκτη της ΕΛ.ΣΤΑΤ, η παραγωγή υποδημάτων υποχώρησε τη περίοδο 2005-2011 κατά 13,3% ανά έτος ενώ σε σχέση με το 2005 έχει υποχωρήσει συνολικά κατά 58%. Ειδικότερα, το 2011 προέκυψε περαιτέρω μείωση κατά 13,6%, ενώ τους πρώτους εννέα μήνες του 2012 η πτώση εντάθηκε κατά 32,2% σε ετήσια βάση.

Μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, σύμφωνα με τη Hellastat, που διακινούν ακριβότερα επώνυμα υποδήματα έχουν εμφανίσει σημαντικές απώλειες εσόδων, με συνέπεια να προχωρούν σε περιορισμό των δικτύων τους. Η αρνητική εικόνα του κλάδου συμπληρώνεται από το μεγάλο αριθμό εμπορικών καταστημάτων που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, με συνέπεια η πελατειακή βάση των παραγωγικών εταιρειών να συρρικνώνεται.

Στη μελέτη της Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 25 επιχειρήσεων. Ο συνολικός κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων του δείγματος υποχώρησε περαιτέρω το 2011 κατά 19,2%, στα 53,12 εκατ. ευρώ. Το 80% περίπου των εταιρειών υπέστησαν μειωμένες πωλήσεις, με τη μέση κάμψη εσόδων να διαμορφώνεται σε -22%.

Τα συνολικά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (ΚΠΤΦΑ) του δείγματος το 2011 σχεδόν υποδιπλασιάστηκαν σε 2,80 εκατ. ευρώ ενώ εμφανίστηκαν προ φόρων ζημιές 1,10 εκατ. ευρώ. Το περιθώριο μικτού κέρδους μειώθηκε σε 22%, οδηγώντας σε περαιτέρω υποχώρηση τους δείκτες των κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (ΚΠΤΦΑ) και κέρδη προ φόρων (ΚΠΦ) σε 6,6% και 0,2% αντίστοιχα.

Οι δείκτες γενικής και άμεσης ρευστότητας του δείγματος παρέμειναν υψηλοί, διαμορφούμενοι σε 1,74 και 1,09 αντίστοιχα. Οι υψηλές απαιτήσεις των επιχειρήσεων εισπράττονται διαχρονικά με βραδύ ρυθμό (8,7 μήνες το 2011) με τα αποθέματα να διακινούνται εντός 3,5 μηνών. Ο εμπορικός κύκλος του δείγματος διαμορφώθηκε στις 172 ημέρες. Η κεφαλαιακή μόχλευση ήταν ιδιαίτερα χαμηλή, φθάνοντας σε μόλις 1,1 προς 1. Τα χαμηλά περιθώρια κερδοφορίας οδήγησαν το δείκτη αποδοτικότητας των ιδίων κεφαλαίων σε μόλις 0,3%.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ