Η ισοτιμία του εικονικού νομίσματος bitcoin κατέρρευσε απότομα
Κατ’ αυτόν τον τρόπο εκπληρώθηκε η προφητεία πολλών ειδικών: η ισοτιμία μιας νομισματικής μονάδας, η οποία ουσιαστικά εκδίδεται από μεμονωμένα άτομα, δεν μπορεί να αυξάνεται αιωνίως.
Τα bitcoin είναι εικονικά νομίσματα, τα οποία σε αυτό το στάδιο μπορούν να εκδοθούν μόνο με τη βοήθεια ειδικών ισχυρών υπολογιστών βάσει ενός προκαθορισμένου τύπου. Έτσι είναι πολύ δύσκολο να τα δημιουργήσει κανείς μόνος του, είναι αδύνατο να τα παραχαράξει, μπορεί μόνο να τα αγοράσει σε μια από τις εξειδικευμένες ιστοσελίδες, που μοιάζουν με εμπορική συναλλαγή σε Χρηματιστήριο. Το αυξανόμενο ενδιαφέρον από επενδυτές για τα bitcoin οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Το σύστημα είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε κανείς δεν μπορεί να τα κατάσχει και να τα αποσπάσει από τον ιδιοκτήτη τους, ένας παράγοντας εξαιρετικά επίκαιρος εν μέσω της μερικής κατάσχεσης των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο. Επιπλέον οι ίδιοι οι κάτοχοι του εικονικού νομίσματος, εάν είναι απαραίτητο, μπορούν να διατηρήσουν την πλήρη ανωνυμία τους. Αυτό επίσης προσελκύει τους επενδυτές, στο βαθμό που γίνεται όλο και πιο ανασφαλές να διατηρήσεις περιουσιακά στοιχεία στις υπεράκτιες ζώνες. Η δημοτικότητα του bitcoin επίσης καθορίζεται και από την κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά, εκτιμά ο αντιπρόεδρος της επενδυτικής εταιρείας «Pokrovka Finance» Αλεξέι Βιαζόφσκι:
Μέχρι σήμερα είχαν το μονοπώλιο στην εκτύπωση χρήματος κράτη μέσω των Κεντρικών Τραπεζών. Και βλέπουμε ότι τα τελευταία αρκετά χρόνια οι Κεντρικές Τράπεζες καταχράστηκαν αυτό το δικαίωμα, πραγματοποιώντας ακάλυπτες και συχνά παράλογες εκδόσεις χρήματος, πράγμα, που οδηγεί στο να είναι υψηλή η παγκόσμια νομισματική ρευστότητα. Τα επιτόκια κινούνται σε μηδενικά ποσοστά. Οι επενδυτές δεν ξέρουν πώς να κερδίσουν χρήματα υπ’ αυτές τις συνθήκες και στρέφονται σε παρόμοια αναδυόμενα ιδιωτικά νομίσματα, τα οποία μπορεί να είναι ενδιαφέροντα από την άποψη των επενδύσεων.
Αν στην αρχή της χρονιάς ένα bitcoin κόστιζε μόλις 20 δολάρια, την περασμένη Τετάρτη η τιμή του αυξήθηκε σχεδόν στα 270 δολάρια. Επομένως η αύξηση μέσα σε τρεις και πλέον μήνες ήταν της τάξης του 1.300 %. Δεδομένου ότι κατά την έναρξη της διαπραγμάτευσης του συγκεκριμένου νομίσματος πριν από τρία χρόνια ένα bitcoin κόστιζε 5 σεντς, το κέρδος των πρώτων πρώτων επενδυτών από το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο μοιάζει αστρονομικό.
Όμως όλα άλλαξαν την Πέμπτη: μετά από την τεράστια αύξηση του bitcoin ήρθε η απότομη πτώση. Αν η αξία του την Τετάρτη ήταν 270 δολάρια, την Παρασκευή έπεσε περίπου στα 70, αν και οι οικονομικοί αναλυτές δεν εξεπλάγησαν από αυτή τη μείωση. Ένα τέτοιο νομισματικό σύστημα δεν προβλέπει την ύπαρξη μιας ενιαίας ρυθμιστικής αρχής, γι’ αυτό και δεν είναι διασφαλισμένο από έντονες διακυμάνσεις.
Εντωμεταξύ η δημοτικότητα του bitcoin αυξάνεται. Μόνο την Πέμπτη ο αριθμός των εγγεγραμμένων χρηστών στις ιστοσελίδες, όπου μπορείτε να διαπραγματευτείτε το νόμισμα στον κυβερνοχώρο, αυξήθηκε κατά δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Το bitcoin ήδη άρχισε να γίνεται δεκτό ως μέσο πληρωμής από ορισμένα διαδικτυακά καταστήματα. Επιπλέον το ηλεκτρονικό νόμισμα άρχισε σταδιακά να διεισδύει στην πραγματική ζωή της κοινωνίας. Έτσι στο Λονδίνο με bitcoin μπορείτε να πληρώσετε σε μια σειρά από φθηνά εστιατόρια. Η αλήθεια είναι ότι μετά την εντυπωσιακή πτώση του νομίσματος τις τελευταίες ημέρες ο ενθουσιασμός προφανώς θα μειωθεί.
ΠΗΓΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ