Τι προβλέπει ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα

Αλλαγές στον τομέα των ακινήτων επιφέρει η πρόβλεψη του νέου νομοσχεδίου για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων που δημοσιοποιείται σήμερα από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρο Καλαφάτη.

Τι προβλέπει ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα
1'

Το υπουργείο Περιβάλλοντος θα δώσει στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου «Αντιμετώπιση αυθαίρετης δόμησης και περιβαλλοντικό ισοζύγιο», το οποίο πρόκειται ουσιαστικά να αντικαταστήσει τον ν.4014/11. Σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει δύο νέες αλλαγές στις ρυθμίσεις αυθαιρέτων και ουσιαστικά θα πρόκειται για κατηγοριοποίηση αυθαιρέτων και δυνατότητα νομιμοποίησης τους.

Οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες και παραβάσεις θα χωριστούν σε υποκατηγορίες, ανάλογα με τη βαρύτητά τους και θα είναι τρεις :

1η: Ένταξη κτισμάτων με μικροαυθαιρεσίες τα οποία θα μπορούν να μονιμοποιηθούν με ένα μικρό παράβολο, όπως και τα αυθαίρετα προ του 1975.

2η: Aφορά τα μεσαίου μεγέθους αυθαίρετα, δηλαδή έως το 40% του υφιστάμενου κτίσματος και τα οποία θα τακτοποιούνται μόνιμα με την επιβολή προστίμου, το οποίο θα διαμορφώνεται ανάλογα με το ύψος της παρανομίας.

3η: Εντάσσονται οι μεγάλες αυθαιρεσίες οι οποίες θα τακτοποιούνται για 30 χρόνια.

Σημειώνεται, πως δεν θα πρέπει να αναμένεται μείωση των προστίμων και των παραβόλων «τακτοποίησης» στο νέο πλαίσιο. Το υπουργείο προσανατολίζεται στην παροχή κινήτρων και διευκολύνσεων. Επίσης όπως προβλέπει και ο νόμος 4014/11, δεν θα δίνεται δυνατότητα «τακτοποίησης» ή νομιμοποίησης αυθαιρεσιών σε κτίρια των οποίων ο φέρων οργανισμός ολοκληρώθηκε μετά τις 28.7.11. Ή σε κτίρια που βρίσκονται σε δάση, αιγιαλό, αρχαιολογικούς χώρους κ.λπ.

Στόχος του υπουργείου είναι, το νέο πλαίσιο να δοθεί σε ολιγοήμερη δημόσια διαβούλευση και κατόπιν να κατατεθεί στη Βουλή, προκειμένου να ψηφιστεί πριν τις 31 Μαΐου (οπότε και λήγει η 6η κατά σειρά παράταση που δόθηκε για την υποβολή δηλώσεων «τακτοποίησης» αυθαιρέτων).

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή