SZ για σκάνδαλο Siemens στην Ελλάδα: Πολλά στοιχεία, καμία απόδειξη
Το σκάνδαλο διαφθοράς της Siemens στην Ελλάδα φιλοξενείται σήμερα στα σχόλια του γερμανικού τύπου.
Στην πρόθεση των ελληνικών αρχών να οδηγήσουν στις δικαστικές αίθουσες τον πρώην επικεφαλής της Siemens Χάινριχ φον Πίρερ αναφέρεται άρθρο των Κλάους Οτ και Τάσου Τέλλογλου στην Süddeutsche Zeitung του Μονάχου.
Η εφημερίδα σημειώνει: «Οι εισαγγελείς της Αθήνας έχουν συστήσει ένα εκτενές κατηγορητήριο εναντίον του Πίρερ, το περιεχόμενο του οποίου συνοψίζεται ως ‘ενεργητική δωροδοκία κατ’ εξακολούθηση’». Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, κατηγορίες αναμένεται να απαγγελθούν και σε τρία παλιά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Siemens, σε πρώην επικεφαλής τμημάτων, καθώς και εναντίον διαχειριστών μαύρων ταμείων και όσων μετέφεραν τα χρήματα. Συνολικά εναντίον 13 πρώην στελεχών της Siemens. Η SZ επισημαίνει ότι «το προσχέδιο (του κατηγορητηρίου) περιλαμβάνει πολλές εκατοντάδες υποθέσεις και αριθμούς, αλλά ούτε μία απόδειξη ότι ο Πίρερ είχε προσωπική εμπλοκή στο σύστημα δωροδοκιών. (…)
Με μεγάλη σιγουριά κανένα γερμανικό δικαστήριο δεν θα ξεκινούσε μία δίκη εναντίον του Πίρερ στη βάση των κατηγοριών που θα απαγγελθούν, εξαιτίας της έλλειψης αποδείξεων. Ωστόσο στην Ελλάδα θεωρείται βέβαιο ότι το Εφετείο θα κάνει δεκτό το κατηγορητήριο για να ξεκινήσει μία δίκη. Στη Γερμανία από την άλλη, θεωρείται εξίσου βέβαιο ότι ο Πίρερ δεν θα μεταβεί στην Αθήνα για να απολογηθεί για τις -από τη δική του σκοπιά- πλήρως αδικαιολόγητες κατηγορίες. Ένα ακόμη σενάριο είναι η ελληνική δικαιοσύνη να εκδώσει ένταλμα σύλληψης, αλλά η Γερμανία να μην εκδώσει (τον Πίρερ). Σε τέτοια περίπτωση, όμως, ο Πίρερ και οι πιθανοί συγκατηγορούμενοί του δεν θα μπορούσαν να ταξιδέψουν, επειδή τα άλλα κράτη θα ήταν υποχρεωμένα να τους εκδώσουν στην Αθήνα».
Το δημοσίευμα κλείνει με την εξής επισήμανση: «Οι κατηγορίες που αναμένεται να απαγγελθούν οφείλονται εμφανώς στην πολιτική κατάσταση. Ο λαός, ο οποίος υποφέρει εξαιτίας της μακροχρόνιας κακοδιαχείρισης και διαφθοράς, θέλει να δει πολιτικούς και στελέχη στη φυλακή. Η ελληνική δικαιοσύνη στρέφεται δικαίως εναντίον υπόπτων από το παλιό σύστημα, μέχρι και εναντίον πρώην υπουργών. Στην περίπτωση της Siemens όμως κινδυνεύει, (σ.σ. η δικαιοσύνη) με τις κατηγορίες εναντίον του Πίρερ και των υπολοίπων, να χάσει το στόχο».
πηγη DW