Οι τράπεζες έχουν αμφιβολίες για την επίτευξη λογιστικής σύγκλισης
Αμφιβολίες για την επίτευξη λογιστικής σύγκλισης διατηρούν οι τράπεζες, σύμφωνα με την τρίτη παγκόσμια έρευνα της Deloitte στα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ) στον τραπεζικό κλάδο.
Ειδικότερα, η πλειοψηφία (88%) των τραπεζών που ρωτήθηκαν δεν πιστεύει ότι οι ρυθμιστικές αρχές των παγκόσμιων λογιστικών προτύπων είναι στη σωστή πορεία για την επίτευξη της σύγκλισης των λογιστικών απαιτήσεων σχετικά με τα χρηματοοικονομικά μέσα, ακόμη και αν πολλές τράπεζες υποστηρίζουν τη σύγκλιση.
Τα ΔΠΧΑ 9 (IFRS 9) όταν εφαρμοστούν θα χρησιμοποιηθούν από τα πιο σημαντικά εκτός Ηνωμένων Πολιτειών χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου αυτά να παρουσιάσουν τη χρηματοοικονομική τους απόδοση και θέση. Πρόκειται για μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας από το Διεθνές Συμβούλιο Λογιστικών Προτύπων (IASB) και το Αμερικανικό Συμβούλιο Χρηματοοικονομικών Λογιστικών Προτύπων (FASB) για σύγκλιση μεταξύ τους, αναφορικά με τις διατάξεις τους για τα χρηματοοικονομικά μέσα.
Η Deloitte εντόπισε επίσης ότι το 76% των τραπεζών που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύουν ότι το χρονοδιάγραμμα για το τελικό ΔΠΧΑ 9 θα αναβληθεί πέραν της 1ης Ιανουαρίου 2015, που έχει οριστεί ως υποχρεωτική ημέρα έναρξης ισχύος του. Κατά συνέπεια, οι τράπεζες καθυστερούν την έναρξη των σχετικών έργων μέχρι το δεύτερο μισό του 2013 ή αργότερα.
Τα δυο τρίτα (69%) των τραπεζών που συμμετείχαν στην έρευνα δείχνουν την προτίμησή τους προς το μοντέλο αναμενόμενων ζημιών απομείωσης του IASB συγκριτικά με εκείνου του FASB. Οι λόγοι που δίνονται είναι ότι το μοντέλο αναμενόμενων ζημιών του IASB θα αντικατοπτρίζει καλύτερα την επιχειρηματική απόδοση, θα έχει ευνοϊκότερο αντίκτυπο στα εποπτικά κεφάλαια και θα έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερη μεταβλητότητα στα κέρδη. Παρ’ όλα αυτά, πολλές από τις τράπεζες που ρωτήθηκαν θεωρούν ότι η πρόταση του FASB θα παράσχει καλύτερη συγκρισιμότητα μεταξύ των ανταγωνιστών και θα είναι ευκολότερο στην εφαρμογή του, συγκριτικά με το προτεινόμενο μοντέλο από το IASB.
πηγη ΑΠΕ